Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

BOŠKOVIĆ - PABRIKS: SARADNJA KROZ NATO I ZAJEDNIČKE OBUKE VOJNIKA

12.09.2019
image

Upućivanjem pripadnika Vojske CG u eFP misiju (Ojačano prisustvo NATO na Istoku) pokazana je spremnost Crne Gore za jačanje bilateralnih odnosa dvije zemlje, kao i spremnost za doprinos kolektivnom sistemu bezbjednosti, istakao je ministar odbrane Predrag Bošković u okviru zvanične posjete letonske delegacije Ministarstvu odbrane Crne Gore, na čelu sa ministrom odbrane Republike Letonije Artisom Pabriksom.

"Saradnjom ministarstava odbrane Crne Gore i Letonije unaprjeđuju se odbrambene kolektivne sposobnosti Alijanse za suočavanje sa bezbjednosnim izazovima današnjice. Uprkos činjenici da dolazimo iz sjeverne, a vi iz južne Evrope, imamo brojne sličnosti, a jedna od njih je odlučnost i znanje kako želimo da gradimo naše države u budućnosti i gdje želimo da vidimo naše zemlje", istakao je Pabriks.

Bošković je naglasio važnost bilateralne odbrambene saradnje dvije zemlje i istakao spremnost Crne Gore za njeno intenziviranje i definisanje zajedničkih odbrambenih projekata. On je informisao sagovornika o aktivnom učešću Crne Gore u međunarodnim misijama, o prioritetima u daljoj reformi odbrambenog sistema, kao i o modernizaciji postojećih kapaciteta vojske.

"Učestvujući u sveukupnim naporima Alijanse u jačanju globalnog mira i stabilnosti, Crna Gora pokazuje da je pouzdan partner i da teži očuvanju stabilnosti i sigurnosti u Evropi i šire. Naši vojnici imaju mogućnost obuke i vježbanja u jednom zaista opremljenom kampu kakav je u Letoniji, gdje mogu da stiču značajna iskustva, a kasnije i da iskustva prenose na svoje kolege. Mi ćemo nastaviti da prisustvujemo u Ojačanom prisustvu NATO-a na Istoku u Letoniji i da zajednički podižemo sposobnosti i kvalitete naših vojski i individualno svakog pojedinca", kazao je Bošković.

Pabriks je poručio da je Crna Gora ostvarila značajne rezultate, navodeći važnost njene aktivne uloge u promovisanju evroatlantskih vrijednosti na Zapadnom Balkanu i očuvanju globalne bezbjednosti.

On je istakao i da su crnogorski vojnici koji su u misiji u toj zemlji diplomate na dnevnom nivou, jer učestvuju u raznim javnim događajima, pored toga što su dio vojnih vježbi, koje se sprovode gotovo svakog mjeseca.

"Imamo jedan od najvećih vojnih poligona u regionu i namjeravamo da izgradimo nove za vojne vježbe, jer je to potrebno u najmanje dvije svrhe. Znati kako da odbranite svoju državu i takođe, da trenirate sa drugima. Dajemo mogućnost crnogorskim vojnicima da koriste našu zemlju za razne vrste treninga i ja vjerujem da će doći vrijeme kada ćete imati dobre poligone, gdje će naši vojnici moći da dolaze i treniraju, jer mi nemamo planine, a potrebne su nam te zajedničke sposobnosti", dodao je Pabriks.

On je uputio poziv crnogorskom Ministarstvu odbrane i Vojsci Crne Gore da mogu koristiti kapacitete Baltičkog odbrambenog koledža, kao i NATO Centra izvrsnosti za strateško komuniciranje koji se nalazi u Rigi.

"Svi znamo da naši stanovnici žive u vremenu lažnih vijesti, tako da je veoma teško utvrditi šta je istina, a šta je laž. Znamo takođe, da postoje određene zemlje koje koriste medije kao sredstvo za propagandu, a ne za ono što bi mediji trebalo da budu. Kako bi to shvatili potrebno je pomoći. To je ono što radi NATO u Centru izvrsnosti i tu takođe nadamo se da možemo više sarađivati", kazao je Pabriks.