Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

DIGITALIZACIJA VAŽAN SEGMENT U EVROPSKOJ AGENDI

23.01.2019
image

Ministarka javne uprave Suzana Pribilović sa saradnicima sastala se danas sa rektorom Univerziteta Crne Gore Danilom Nikolićem, saopšteno je iz tog vladinog resora.

Tema sastanka je uspostavljanje partnerstva Ministarstva javne uprave i Univerziteta kroz projekat digitalizacije na UCG, unaprjeđenje pitanja digitalizacije u obrazovnom sistemu sa posebnim akcentom na univerzitete, navelo je Ministarstvo javne uprave u saopštenju.

Ministarka Pribilović je istakla da je digitalizacija prepoznata kao važan segment u evropskoj agendi i da na tome posebno insistira komesarka za digitalno društvo i ekonomiju Marija Gabrijel.

U tom pravcu, ministarka je inicirala afirmaciju i konkretizaciju digitalizacije na crnogorskim univerzitetima.

"Takođe, ministarka je pohvalila napore Univerziteta i rezultate koji su ostvareni u prethodnoj godini, što je prepoznato i kroz svjetska rangiranja univerziteta i istakla zadovoljstvo, kao ministarka zadužena za informaciono društvo, što je UCG značajno pozicioniran u rangiranju svjetskih univerziteta po najboljim google scholar profilima, a koji se utvrđuje na osnovu broja citata", dodaje se u saopštenju.

Rektor Nikolić je zahvalio na inicijativi za produbljivanje saradnje, te istakao da Univerzitet sprovodi aktivnosti na planu digitalizacije nastave i administracije.

"Ministarstvo javne uprave u okviru svoje nadležnosti sprovodi projekte koji su značajni za digitalizaciju poslovnih procesa u Vladi Crne Gore. Takođe, u toku je izrada novog Zakona o elektronskoj upravi u cilju unapređenje zakonskih rješenja i unapređenju ambijenta u kojem će javna uprava biti servis građana i privrede na način da građani i privredni subjekti lakše komuniciraju sa javnom upravom”, kazala je Pribilović.

Imajući u vidu važnosti i kompleksnost procesa digitalizacije, sagovornici su se saglasili da je neophodno aktivno uključenje Univerziteta i da je njegova uloga od neprocjenjivog značaja.

Dogovorene su i aktivnosti u cilju veće uključenosti Univerziteta na polju sajber bezbjednosti.