Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

GENERAL VOLTERS: CRNA GORA SAVEZNIK KOJEG CIJENIMO

21.07.2019
image

Vrhovni komandant Savezničkih snaga u Evropi. general Tod D. Volters, koji je prethodnih dana boravio u Beogradu u sklopu posjete regionu, u intervjuu za “Blic” govorio je i o Crnoj Gori.

Na pitanje novinara na koji način Crna Gora, kao zemlja sa najmanjom vojskom u regionu doprinosi NATO-u, Volters je odgovorio jasno.

,,Crna Gora je saveznik kojeg jako cijenimo, sa jednako jakim glasom u oblikovanju odluka na nivou Saveza. Crna Gora pruža značajan doprinos evroatlantskoj bezbjednosti i učestvuje u raznim misijama i vježbama NATO-a. Istovremeno, drago nam je što Crna Gora povećava svoja budžetska izdvajanja za odbranu, s jasnim planom da do 2024. ulaže 2% BDP-a u odbranu. Pored toga, naša misija za zaštitu vazdušnog prostora osigurava bezbjednost vazdušnog prostora Crne Gore, uz avione iz Italije i Grčke", kazao je Volters.

On je dodao da kako NATO može da računa na Crnu Goru, tako i Crna Gora može da računa na NATO.

,,Vojska Crne Gore je dobro obučena i spremna i dijeli vrijednosti evroatlantskog mira i stabilnosti i posvećena je tom cilju", zaključio je vrhovni komandant Savezničkih snaga u Evropi, general Tod D. Volters.