Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

POČELA NATO VJEŽBA ZA BORBU PROTIV SAJBER PRIJETNJI

21.05.2019
image

Crna Gora je naredna tri dana domaćin NATO vježbe čiji je zadatak da poveća kapacitete i vještine u borbi protiv sve brojnijih prijetnji u sajber prostoru.

''Naša Alijansa se suočava sa izazovima u sajber prostoru, sa kojima se ne možemo izboriti pojedinačno. To uključuje malver rizike, insajderske prijetnje, napade na infrastrukturu i mrežu, sajber špijunažu, i mnogo drugih prijetnji od protivnika. To se može spriječiti samo kontinuiranim praćenjem i otkrivanjem sajber prijetnji, kao i čuvanjem sigurnosti naših operacija'', poručio je direktor NATO ''Sajber koalicije'' Robert Bakls.

Oko 80 eksperata će predstavnicima ne samo NATO članica pomoći u otkrivanju sajber prijetnji.

''Svake godine ohrabrujemo NATO-partnere da učestvuju. Pozdravljamo povratak Finske, Irske, Švedske i Švajcarske, vojnog tima Evropske Unije, kao i naših novih partnera, Gruzije, Japana i Ukrajine'', rekao je Bakls.

Domaćin vježbe, koja će biti održana u hotelu ''Hilton'' je crnogorsko Ministarstvo odbrane.

''Crna Gora kao mala zemlja i najmlađa članica NATO-a aktivno prati odbrambenu politiku Alijanse, uključujući i razvoj sajber mogućnosti. Skorašnji sajber napadi od naših protivnika pokazali su da moramo da sarađujemo sa našim saveznicima'', kazala je direktorka za materijalne resurse u Ministarstvu odbrane Alma Ljuljanaj-Jovićević.