Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

PREDSJEDNIK ĐUKANOVIĆ: EVROPA MORA BITI UJEDINJENA

14.03.2019
image

Predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović, obraćajući se prisutnima na 7. Globalnom Baku Forumu, zahvalio se Međunarodnom centru „Nizami Gandžavi“ na pozivu i odličnoj organizaciji ovog prestižnog skupa.

Kako je naglasio predsjednik Đukanović, ovo je njegovo prvo učešće na već afirmisanom forumu, ali je Crna Gora od ranije zastupljena kroz angažovanje prethodnog predsjednika Filipa Vujanovića, koji je danas i član Međunarodnog odbora povjerenika centra „Nizami Gandžavi“.

,,Azerbejdžan je, posebno posljednjih godina, inicijator i organizator važnih međunarodnih događaja, dajući i time doprinos regionalnoj i globalnoj stabilnosti, što svakako raduje sve prijatelje velikog Azerskog naroda i ove prelijepe zemlje, među kojima je i Crna Gora“, kazao je predsjednik Crne Gore.

On je dodao da je za novi vijek, potrebna i adekvatna spoljna politika u svim zemljama, velikim i malim, starim i novim i da svako o ovoj univerzalnoj temi može govoriti iz svog ugla.

,,Logično, meni pripada da govorim iz pozicije jedne male balkanske zemlje, koja je za trinaest godina nakon obnove državnosti i ponovnog sticanja međunarodnog priznanja postala članica NATO, vodeća zemlja u pristupnim pregovorima za članstvo u EU, i vodeća ekonomija u regionu. Sve to je bilo moguće ostvariti isključivo zahvaljujući činjenici da smo bili jedina od šest bivših republika u kojoj nije bilo ratova i ratnih razaranja u vrijeme krvavog raspada Jugoslavije, koja je učvrstila multietnički i multireligijski sklad u tim teškim vremenima, i koja gradi građansko društvo po standardima evropske demokratije, i vodi dobrosusjedsku politiku“, kazao je Đukanović u izlaganju.

Predsjednik je istakao da s razlogom možemo biti zadovoljni procesima koji se odvijaju u Crnoj Gori, ali, kako je rekao, ne zabijamo glavu u pijesak, i ne ponašamo se kao da smo na pustom ostrvu.

,,Pomno pratimo šta se dešava i u našem regionu, i u Evropi, i na globalnom planu. Zato na ovakve teme razmišljamo i govorimo i kao Evropljani“

Predsjednik Đukanović kazao je da Evropa mora biti ujedinjena na cijelom svom kontinentu, sa izgrađenim imunitetom na populizam i nacionalizam bilo kog predznaka, dajući tako smjer progresivnim svjetskim tokovima.

,,Na taj način će Evropa doprinijeti da se očuva evroatlantizam kao jedno od najvećih civilizacijskih svjetskih dostignuća nakon Drugog svjetskog rata“, dodao je predsjednik Crne Gore.

Nema gotovih formula za novu spoljnu politiku, ali da bi bila uspješna, i da bi bila odgovarajuća u svim vremenima, ona mora sadržati multietničnost i multikulturalnost u svim društvenim sistemima na lokalnom nivou, kao i multilateralizam na globalnom planu, smatra predsjednik.

Kako dodaje, do velikih progresivnih ciljeva svjetske politike dolazi se samo na način ako svi mi kod kuće uspijevamo da svojim građanima obezbijedimo bolji i kvalitetniji život, mir i blagostanje.

,,To, svakako nijesu postulati nove politike, ni spoljne, ni ukupne. Ni u Crnoj Gori ni u bilo kojoj od naših zemalja. A podrazumijeva se da naša spoljna politika mora biti dovoljno senzitivna prema promjenama na široj međunarodnoj političkoj sceni i da mora kontinuirano osavremenjavati instrumentarij za ažurne i promišljene odgovore na te promjene“, zaključio je predsjednik Đukanović.

Podsjećamo, predsjednik Crne Gore na poziv Međunarodnog centra za učenje, toleranciju, dijalog i razumijevanje “Nizami Ganjav” učestvuje na 7. Globalnom Baku Forumu, koji se održava od 14. do 16. marta.

Tokom boravka u Bakuu, Đukanović će imati susret sa predsjednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim.