Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

PREKINUT MEĐUNARODNI LANAC KRIJUMČARENJA KOKAINA

22.08.2019
image

Službenici Uprave policije su u koordinaciji sa Specijalnim državnim tužilaštvom realizovali predmet „Manjifiko" i na taj način prekinuli međunarodni lanac krijumčarenja opojne droge kokain iz Kolumbije u Crnu Goru. Krivičnim prijava je obuhvaćeno ukupno 11 lica od kojih je do ovog momenta lišeno slobode sedam.

Policijski službenici Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala – Odsjeka za borbu protiv krijumčarenja droga i Specijalnog policijskog odjeljenja su, u koordinaciji i po nalozima Specijalnog državnog tužilaštva, sproveli niz mjera i radnji koje su rezultirale identifikovanjem kriminalne organizacije za koju se sumnja da se duži vremenski period bavila međunarodnim krijumčarenjem kokaina.

Krivične prijave su podnijete protiv ukupno 11 lica zbog osnovane sumnje da su počinila krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

Zbog sumnje da su počinili navedena krivična djela lišeno je slobode sedam lica i to S.P, M.P, T.P, Đ.P, M.P, R.S. i B.B, sva lica iz Tivta, dok se za D.Đ. i B.M. i još dva lica intenzivno trag.

Na području Tivta su, u sadejstvu sa službenicima CB Herceg Novi i OB Tivat, policijski službenici navedenih organizacionih jedinica izvršili pretrese stanova i drugih prostorija na 11 lokacija. Tom prilikom policijski službenici su pronašli i oduzeli predmete za koje se sumnja da potiču iz navedenih krivičnih djela.

Pretresima su pronađeni i oduzeti opojna droga kokain, vaga za precizno mjerenje, veća količina novca, putnička motorna vozila visoke klase, oružje i municija kao i skupocjeni predmeti za koje se sumnja da su pribavljeni nelegalno stečenim novcem.

Kriminalistička obrada upućuje na sumnju da su pripadnici ove kriminalne organizacije vršeći pomenuta krivična djela stekli veliku imovinsku korist koju su, kako se sumnja, pokušali pranjem novca da ubace u legalne finansijske tokove.

Uprava policije će u narednom periodu u saradanji sa Specijalnim državnim tužilaštvom nastaviti sa sprovođenje finansijske istrage u odnosu na ovaj predmet.

Realizacija predmeta „Manjifiko" je još jedan primjer odlične međunarodne saradnje službenika Uprave policije sa partnerskim službama drugih država.