Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

U SRIJEDU OGLAS ZA 80 VOJNIKA PO UGOVORU

10.06.2019
image

Ministarstvo odbrane raspisaće u srijedu oglas za 80 vojnika po ugovoru, najavio je ministar tog Vladinog resora, Predrag Bošković.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, naredni oglas za dobrovoljno služenje vojnog roka izaći će za oko deset dana, sa takođe povećanim brojem mjesta, sa 50 na 100.

Bošković je, tokom "Građanskog sata" u Danilovgradu, kazao da će od naredne godine uslov za rad u Vojsci biti završena obuka na dobrovoljnom služenju vojnog roka.

On je istakao da je Danilovgrad veoma značajan za Vojsku Crne Gore (VCG), jer je tu stacionirana njena najveća kasarna.

Govoreći o prednostima vojničkog poziva, Bošković je kazao da, pored vojničke tradicije koja je iz istorijskih razloga veoma jaka u Crnoj Gori, mlade generacije teško mogu odabrati časniji poziv.

„Bio bih srećan da barem nekoliko od vas ovdje danas prisutnih izabere vojnu karijeru“, naglasio je Bošković, ističući da VCG teži da motiviše mlade kako bi u njene redove ušli najbolji i najposvećeniji.

On je istakao mogućnosti studiranja na renomiranim inostranim vojnim akademijama, koje garantuju ne samo siguran posao u Vojsci nakon završetka, već i širenje vidika i posebno iskustvo tokom višegodišnjeg boravka u tim, po pravilu, internacionalnim sredinama.

Bošković se, kako je saopšteno, posebno obratio djevojkama, navodeći da danas žene ne čine samo logističku podršku muškarcima koji su tradicionalno vojnici, već da su one značajan segment VCG, pokrivajući veoma odgovorne funkcije i pozicije u Vojsci.

„Ali, šta god da je vaš plan u pogledu lične budućnosti, odazovite se za dobrovoljno služenje vojnog roka, jer će vas ta tri mjesesa u Centru za obuku, ovdje u Danilovgradu, ojačati i sigurno od vas napraviti bolje i odgovornije ljude“, naveo je Bošković.

On je rekao da se vojska ne bavi samo ratovanjem.

„Ona postoji i da bi svakom građaninu ulila sigurnost, u slučaju raznih prirodnih katastrofa, ekstremnih prirodnih nepogoda i sličnih vanrednih situacija“, kazao je Bošković, obraćajući se prisutnim osnovcima i srednjoškolcima na "Građanskom satu", čiji je domaćin bila Opština Danilovgrad, na čelu sa predsjednicom, Zoricom Kovačević.

Direktor Direktorata za ljudske resurse, Mihailo Volkov, detaljno je predstavio programe Ministarstva odbrane namijenjene mladima, od Ljetnjeg vojnog kampa, do stažiranja u Vojsci.

On je najavio da će od predviđenih 80 mjesta za vojnike po ugovoru, narednim oglasom 13 pozicija biti predviđeno sa mjestom službe u Danilovgradu.

„Ovdje govorimo o uslovima da se prijavite za studiranje na inostranim vojnim akademijama, za dobrovoljno služenje vojnog roka, za vojnike po ugovoru, Ljetnji vojni kamp. Ali, uslov svih uslova je da ste bezrezervno spremni da služite svojoj domovini“, naglasio je Volkov.

„Građanski sat“ je projekat koji je Ministarstvo odbrane počelo 16. maja, u cilju promocije vojnog poziva, u saradnji sa lokalnim samoupravama, kroz neposredni kontakt i komunikaciju sa mladima.

Od sredine maja organizovan je Baru, Nikšiću, Kolašinu, Mojkovcu, Beranama, Tivtu, Žabljaku, Pljevljima, Šavniku i Herceg Novom.