Ekonomija Crne Gore imaće najveći rast u regionu

Crnogorska ekonomija imaće ove godine najveći rast u regionu, od 3,5 procenata.

To je prognoza Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije, prema kojoj će naša privreda iza sebe ostaviti Kosovo, Albaniju, Sjevernu Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu, te Srbiju, čijoj ekonomiji se predviđa najniži rast od 1,3 odsto, prenosi RTCG.

Da ove prognoze ne iznenađuju, kaže aktuelni ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović.

„Prema najnovijim prognozama ekonomskih instituciija i instituta, rast crnogorske ekonomije će biti među najvećim i u Evropi. Zamajac daljeg privredog rasta koji je ostvaren u prvom kvartalu, od 6,1 odsto, i snažan rast turističkog prometa je doveo do povećanja opšteg nivoa privredne aktivnosti, dok se bilježi rast i ukomplementarnim djelatnostima kao što su trgovina, transport i druge uslužne djelatnosti“, rekao je Đurović za TVCG. 

Đurović naglašava i da je u na privremenom boravku u našoj zemlji značajan broj stranihdržavljanja, čija se potrošnja registruje i, kako kaže, predstavlja šansu zadomaću privredu.

A da je potrošnja, kako stranaca, tako i domaćeg stanovništva, imala ključni uticaj narast privrednih aktivnosti, smatraju ekonomisti.

Ekonomista Mirza Mulešković smatra da je najveći doprinos ovakvom rastu BDP-a imalo povećanje potrošnje stanovništva, što je prisutno od prošle godine kada smo imali poresku reformu.

„Sa rastom od 3,5 odsto ne treba da budemo zadovoljni jer osim toga u Crnoj Gori imamo inflaciju koja je povećala sve cijene i troškove, imamo preko 100.000 stranaca na privremenom boravku u Crnoj Gori koji troše novac i koji su otvorili svoje firme“, dodao je on. 

To je, dodaje Mulešković, posljedica rata u Ukrajini, a ne internih napora i rada na jačanju realne ekonomije.

„Moramo da izbjegnemo to kratkoročno gledanje indikatora, jer isti ti izvještaji pokazuju da će već 2025. godine realni rast BDP-a dabude 2,9 odsto što nas stavlja na posljednje mjesto u odnosu na zemlje regiona“, zaključio je on. 

Đurović, sa druge strane, poručuje da bilježe odlične pokazatelje zaposlenosti, broja noćenja, turističkog prometa i rasta bruto plata, te da očekuju da će ovogodišnji rast premašiti prognoziranih 3,5 odsto.

Izvor, foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA

Table of Contents