Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

POTPISAN MEMORANDUM KOJIM SE OLAKŠAVA POSTUPAK CARINJENJA ROBE

06.12.2018
image

Direktori Uprave carina, Vladan Joković, Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, Vesna Daković i Agencije za ljekove i medicinska sredstva, Milorad Drljević, potpisali su danas Memorandum o saradnji koji bliže reguliše način saradnje između strana potpisnica, kao organa i institucija odgovornih za granične kontrole i postupke vezane za promet roba.

“Memorandum o saradnji je potpisan u cilju pojednostavljenja postupaka carinjenja nad robama koje se uvoze/izvoze ili su u tranzitu kroz carinsko područje Crne Gore, kao i postupaka stavljanja roba usaglašenih sa propisima na tržište Crne Gore, a kako bi se osigurao visok nivo zaštite zdravlja i sigurnost potrošača i životne sredine”, navode iz Uprave carina.

Memorandum je, kako ističu, usaglašen i potpisan u okviru pripreme za buduću primjenu Dodatnog protokola 5 CEFTA Sporazumu, čiji je glavni cilj olakšanje i povećanje obima trgovine u regionu.

“Uspostavljanje i unaprjeđenje elektronske razmjene dokumenata i podataka između potpisnica Memoranduma, te koordinacija i uspostavljanje prekogranične elektronske razmjene podataka između Crne Gore i zemalja potpisnica CEFTA Sporazuma, omogućiće da roba, primjenom prethodne analize rizika, sa mnogo manje zadržavanja nego što je to danas, stigne na odredište”, dodaju iz UC.

Za potrebe elektronske razmjene podataka postojeća IT infrastruktura ovih organa će biti unaprijeđena kroz SEED+ Sistem, i to uz podršku Evropske komisije iz višekorisničke IPA 2017 – Projekat podrške regionalnim trgovinskim sporazumima, u vrijednosti od 4,8 miliona eura, čije se potpisivanje očekuje ovih dana.

“Očekivana godina pune implementacije je 2021. Pored elektronske razmjene podataka, strane potpisnice će sarađivati u pripremi i izvođenju obuka i razmjenjivati stečena iskustva na području bezbjednosti roba i fitosanitarnog i veterinarskog nadzora”, saopštili su iz Uprave carina.