Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

“NEPREDVIDLJIVE POZICIJE” NADE ARNAUT

10.10.2018
image

Nada Arnaut, asistentkinja na Akademiji likovnih umjetnosti Trebinje, u Galeriji Nikola I u Dvorcu kralja Nikole, predstavila je postavku "Nepredvidljive pozicije", koju čine tri prostorne instalacije sa video radovima i fotografijama.

Predstavljanje umjetničkog rada Nade Arnaut, proteklo je bez zvaničnog protokola u razgledanju i razgovoru posjetilaca o umjetničkom izrazu slikarke iz Trebinja. U fokusu interesovanja umjetnice je proces nastanka umjetničkog rada i on je za autorku bitniji od same materijalnosti. Ona smatra da se umjetnički rad (fizički i mentalni napor) ne reflektuje u materijalnoj pojavnosti, već u termodinamičkom smislu, odnosno količini energije prenesene iz jednog stanja u drugo, izuzimajući ekonomsko značenje, odnosno izvršeni rad.

"Pokušala sam da naglasim proces stvaranja, od ideje do nestabilnosti nje same i do toga kako rad nastaje. Postavka u Nikšiću segment je izložbe Tačka opažanja, održane u Trebinju i obuhvata radove nastale u protekle dvije godine", kazala je Arnaut.

Postavka obuhvata prostorne instalacije: Kao umjetnik ne radim naporno, Veza i Humor. Tim sve zastupljenijim medijskim pristupom umjetnica duhovito, ironično i provokativno preispituje proces stvaranja.

"Nijesam od onih umjetnika koji robuju načinu na koji će nešto biti izloženo, bilo da je to instalacija, slika, fotografija ili video rad. Umjetnik na tom polju ne bi trebalo da se striktno opredjeljuje nego da isključivo prati ideju", naglasila je autorka.

Različitim medijima, video zapisom, fotografijama, staklenim površinama i sferičnim ogledalima autorkadinamično i složeno preispituje i  značaj umjetnosti. Široka lepeza medija možda običnom posmatraču usložnjava razumijevanje onoga što se danas podrazumijeva pod pojmom umjetnosti, ali definitivno je da rad Nade Arnaut ugošćen od strane Javne ustanove Muzeji i galerije Nikšić, predstavlja značajan iskorak u promišljanju o procesu izrade jednog djela.

 

Jovan Džodžo