Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

ZORKA PETROVIĆ NJEGOŠ - POSLJEDNJA CRNOGORSKA PRINCEZA

29.07.2018
image

Jednog septembarskog dana, daleke 1955. godine Radio Glas Amerike, obavijestio je milione slušalaca širom svijeta. Vijest koju je pročitao Grga Zlatoper, najpoznatiji radio vodetelj onoga vremena, počinjala je ovako:

"Udala se Zorka Petrović – Njegoš, posljednja crnogorska princeza."

Zorka Petrović, unuka vojvode Šaka Petrovića, kćerka njegovog sina Ljuba Petrovića, rođena je u Nikšiću 1933. godine, gdje je živjela sve do udaje. Ime je dobila po najstarijoj kćerci kralja Nikole I Petrovića i kraljice Milene. Od rane mladosti zavoljela je atletiku, posebno trčanje iako su joj u duhu onoga vremena roditelji to uporno branili, posebno otac Ljubo, mada je i sam bio čovjek širokih evropskih pogleda. Podsjećanja radi, Ljubo je u maleni Nikšić 1895. godine donio prvo biciklo, a 1905. godine prvu fudbalsku loptu u Crnoj Gori. 

Zorka ili kako su je svi zvali Milka, bila je poznata kao najbrža Crnogorka. Na prvenstvu Crne Gore održanom 1. i 2. jula 1950. godine postala je prvak Republike na dionici 800 metara, sa vremenom 2 minuta i 44 sekunde. Ovaj rezltat će dugi niz godina ostati nedostižan. Zanimljivo je da se mlada Nikšićanka takmičila u suknji i bosonoga. Na takmičenju u Beogradu iste 1950. godine, tokom trke jedna njena konkurentkinja je pala i povrijedila se. Milka je zaostala da joj pomogne i tako izgubila dragocjeno vrijeme i ostala bez očekivanog rezultata.

 

Godine 1955. posljednja crnogorska princeza i najbrža Crnogorka se udala, kako je to bilo uobičajeno u ono vrijeme, prema preporuci, iako budućeg supruga nije poznavala. Njen izabranik je Ilija Đurović, takođe Nikšićanin, koji je tada živio u mjestu Flin Flon u kanadskoj pokrajini Manitoba. Mladenci su se prvi pu sastatali u Parizu, gdje je Ilija sačekao Zorku i odmah je odveo na vjenčanje. U srećnom braku dobili su dva sina i dvije kćeri.