Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

JU ZAHUMLJE DOBIJA NOVIH 360 KVADRATA

01.08.2019
image

JU Zahumlje, lučonoša kulture i kulturno jezgro grada pod Trebjesom, proširiće zgradu za 360 kvadrata. U dograđenom prostoru, kako planiraju, biće smještena cjelovita arhivska građa, muzički studio, soba i garderoba, fundus nošnji i kancelarije.

Rad JU Zahumlje u kulturološkom i istorijskom smislu seže u tri vijeka. Ova ustanova iznjedrila je plejadu umjetnika koji su slavu stekli van granica Crne Gore. Prošle godine povodom obilježavanja 120 godina rada, na svačanoj akademiji potekla je inicijativa za proširenje zgrade čime bi se stvorili uslovi za kvalitetniji i bolji rad svih sekcija i sačuvao bogat arhivski fond.

„Inicijativa za proširenje zgrade potekla je od predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića i predsjednika Opštine Nikšić Veselina Grbovića. Dodatnih 360 kvadrata značiće mjesto za dokumenta, artefakte, fotografije, brojne nagrade i priznanja. Posjedujemo zastavu iz 1888.godine, Spomenicu iz 1928. i Spomen ploču poginulim partizanima – članovima Zahumlja i sve su na restauraciji. U dograđenom prostoru biće i muzički studio i soba, garderoba, fundus nošnji i kancelarije. Radovi će početi krajem godine, a planirano je da budu završeni naredne, u septembru“, kazala je Kristina Radović iz JU Zahumlje.

Planiranim proširenjem riješili bi se svi evidentni prostorno tehnički problemi. Sve zarad budućeg razvoja, pokolenja i visokih kulturno umjetničkih dometa za koje je ustanova dobila značajna priznanja.

„Povodom 120 godina rada JU Zahumlje dobila je značajna priznanja: Orden crnogorske zastave prvog stepena koju je uručio predsjednik Države Milo Đukanović i Spomen medalju – najveće priznanje SUBNOR-a i antifašista, a koju je dodijelio Zuvdija Hodžić, predsjednik te organizacije“, naglasila je Radović.

Zahumlje posjeduje bogatu zbirku narodnih nošnji. Izdvajaju se one prepoznatljive iz Boke i Crne Gore, a tu su i nošnje iz Makedonije, Srbije, Vranjske, Bunjevačke, Glamočke i druge.

„Igre iz Crne Gore i Boke uvijek izazivaju velika interesovanja i od strane publike i drugih učesnika, prvenstveno zbog kvaliteta izvedbe, igre i pjesme ali i zbog izuzetne ljepote nošnje. Od septembru folklorni ansaml nastupaće u novom crnogorskoj nošnji. Prvi folklorni ansambl u protekloj godini učestvovao je na svim značajnim manifestacijama u Crnoj Gori i regionu. Dječiji i Omladinski ansambl predstavio se na brojnim festivalima i osvajao nagrade za najbolju koreografiju, izvedbu i nošnju, njihovi rezultati znače da će prvi rerprezentativni ansambl u budućnosti imati kvalitet i kontinuitet na koji smo navikli“, kazao je Goran Radojičić, iz Javne ustanove Zahumlje.

Dramska sekcija, u dugoj istoriji, ostavila je trag u crnogorskoj teatarskoj produkciji. Postaće upamćena i po tome što je iznjedrila značajna imena jugoslovenske kinematografije.

Zahumlje je otvorilo vrata za poznate stvaraoce iz regiona. Na taj način ovdašnja publika upoznala je značajne ličnosti i njihova razmišljanja o umjetnosti i uopšte kulturi.

„Tribina Kultopis je nešto što su Nikšićani iščekivali sa posebnom pažnjom i željom. Planiramo da je držimo „živom“ i u narednom periodu i da imena koja su etablirana na regionalnoj, kulturnoj sceni dovedemo u Nikšić i čujemo njihova razmišljanja o položaju i značaju kulture i viđenju umjetnosti u vremenima koja dolaze.“

Dosta pažnje se posvećuje omladinskom Književnom klubu Poenta poetika koji već petu godinu osvježavajućim literarnim programima doprinosi kvalitetu književne scene Nikšića. Primarni cilj je afirmacija mladih pjesnika od kojih su pojedini nagrađivani i djela im objavljivana.

„Do kraja godine imaćemo niz programa kojima želimo da obilježimo mali jubilej – pet godina osnivanja i rada KK Poenta poetika. U okviru obilježavanja 120 godina rada Zahumlja promovisali smo Zbornik „Mozaik“. Na ovogodišnjem konkursu Ministarstva kulture dobili smo dio sredstava za štampamje trećeg broja Zbornika čiju promociju planiramo krajem godine. Sazreli smo i kao Klub i kao pjesnici o čemu govore brojne nagrade ne samo u Crnoj Gori nego i na regionalnim konkursima književnosti“, kazao je Radojičić, predsjednik tog kluba.

„Sve sekcije JU Zahumlje radile su punim kapacitetom. Horska je obnovljena 2010., a u prošloj godini imali smo više značajnih nastupa u Nikšiću, Podgorici, Zagrebu, a nedavno smo sa repertoarom iz NOB-a učestvovali u Novopazarskim danima kulture. U cilju podmlađivanja ove sekcije pozivam osnovce, srednjoškolce i studente da nam se pridruže“, naglasila je Kristina Radović.

Zahumlje ima 30 uposlenih i 400 članova u raznim sekcijama. Raznovrsnim sadržajima aktivno učestvuju u realizaciji brojnih kulturnih programa u gradu pod Trebjesom . U avgustu, u okviru programa Nikšićka kulturna scena organizovaće Boem fest i Festival uličnih svirača.

„Zahumlje je ustanova koja organizuje brojna dešavanja. Festival uličnih svirača održava se četvrtu godinu. Nadamo se da će i ove, kao što je to bilo u prethodnim, privuči pažnju građana. Bedem festom pokušali smo da oživimo kulturu sjećanja na poznate ličnosti koje su dale značajan doprinos u društvenom, kulturnom i umjetničkom životu grada“, kazala je Radović.

„Svi naši programi usmjereni su na to da privučemo što veći broj mladih, kvalitetnih ljudi koji će svojim radom i zalaganjem znati da cijene tradiciju – 120 godina postojanja, a naša želja je da sa odgovornošću i dalje radimo u skladu sa onim reperima koji su postavljeni u prethodnom vremenu i koji obavezuju“, poručio je Radojičić.

Istorija savremenog urbanog Nikšića i kulturnog identiteta Crne Gore počela je sa radom pojedinih značajnih ustanova,a među njima svakako je i Zahumlje. U tom duhu, članovi ove ustanove nastavljaju priču o Opštoj kulturi i reputaciji, građenoj tokom 12 decenija, na koju su veoma ponosni.