Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

MULTIMEDIJALNI IZRAZ DEJANA BOGOJEVIĆA

27.07.2019
image

U Gradskoj kući održano autorsko veče Dejana Bogojevića, književnika i likovnog umjetnika iz Valjeva, u okviru koje je otvorena izložba radova "Užarene promisli".

Dejan Bogojević apstraktni svijet formira snažnom, konfuznom, ali i u ravnoteznom, igrom boja i kontrasta. Umjetnik iz svere simbolista, predstavio je 40 radova u kombinovanoj tehnici i akriliku, kojima je očitim apstraktnim potezima i sadržajima dao dublji smisao i rečitiji kontekst. Implicitni tumači likovne umjetnosti imali su jasniji uvid u poimanje istančanog Bogojevićevog umetničkog kazivanja.

"Moji radovi su raznoliki ali imaju nešto zajedničko a to je znak. Zanima me simbol i njegova značenja, i u likovnosti i književnosti. Sve što sam predstavio ovdje u Nikšiću nastavak je visegodisnjeg rada," kazao je autor.

Bogojevića dinamika boja i oblika, nadahnjuje da opisuje i opjevava doživljenu svakodnevnicu. Dio svog bogatog literalnog opusa, podijelio je sa publikom u Gradskoj kući.

"Spoj likovnog i književnog čini moje stvaralaštvo. Pišem signalističku ,ali vizuelnu poeziu, u kojoj se prepliće likovnost i i književnosti.Prvo sam počeo da pišem, ali ti procesi potpuno su ravnopravni. Objavio sam brojne knjige, nekoliko njih prevedene su na italijanski,letonski,bugarski,tajlandski i španski jezik, na što sam veoma ponosan. Posebno mi je draga knjiga "Ludi krugovi" koju sam napisao povodom 25 godina književnog rada", istakao je umjetnik iz Valjeva.

Bogojević je govorio i o kulturnim manifestacijama grada Valjeva i predstavio rad tamošnjih ustanova kulture.

Dejan Bogojević, ima 64 samostalne izlozbe, dobitnik je međunarodne nagrade za slikarstvo "Art Fenix" za 2015. Bavi se stripom, dizajnom,ilustracijom i mail-artom.

Autor je 60-ak knjiga proze i poezije.

Moderatorka večeri bila je Nina Tomaševic iz JU Narodna biblioteka Njegoš, koja je uz, JU muzeji i galerije Nikšić organizovala autorsko veče multimedijalnog umjetnika Dejana Bogojevića.

 

Jovan Džodžo