Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

NASTUPIO KVINTET STUDENATA GITARE

14.03.2019
image

U „Zahumlju“ održan koncert studenata, koji pohađaju gitaru u klasi profesora Danijela Cerovića – Muzičke akademije Cetinje.

Mladi umjetnici – studenti gitare predstavili su interesantan repertoar, moderne kompozicije pisane za taj instrument, koji su dio nastavnog programa Muzičke akademije Cetinje. Enes Alković, student treće godine i David Marton, student druge godine, izveli su kompozicije Rolanda Diensa i Augustina Bariosa Mangore. U drugom dijelu koncerta kvintet gitare izveo je djela „Četiri suvenira za pet gitara“, američke kompozitorke Elen Fajn i kompoziciju „Equinox 2“, portugalskog kompozitora Paula Amorima. Članovi kvarteta su: Stefan Kostić, Višnja Dukić, Vuk Sandić, David Marton i Enes Alković.

Netipičan ansambl otvorio je prošlogodišnji muzički dio zimske scene „Barskog ljetopisa“.

"Članovi kvinteta, rijetke muzičke formacije, ambiciozni studenti iz različitih sredina, izveli su netipičan program - kombinaciju kamerne muzike i solo kompozicija za gitaru. Ovu skupinu mladih muzičara različitih karaktera karakteriše individualnost, a ovaj zajednički projekat započet je prošle godine", kazao je profesor Danijel Cerović.

Klasa studenata gitare godišnje ima oko šest koncerata, studenti djela biraju u skladu sa ličnim mogućnostima i afinitetima.

"Generalno, kvinteti za gitaru su rijetki, kao i kompozicije pisane za takve ansamble. Moguće je napraviti transkripciju, a naša želja je da takvu modernu muziku prezentujemo i na našem malom tržištu", istakao je Enes Alković, student treće godine Muzičke akademije Cetinje.

Organizator koncerta studenata gitare Muzičke akadmije Cetinje, u okviru martovskog repertoara programa Nikšićka kulturna scena, je Javna ustanova „Zahumlje“.

 

Jovan Džodžo