Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

OKRET TEATAR PRVI PUT U NIKŠIĆU SA PREDSTAVOM „SUMNJIVO LICE“

11.10.2018
image

Članovi ansambla Okret, duhovito, na svoj način, sa atraktivnom scenografijom, koja sadrži i filmske sekvence oživjeli su živopisne likove čije mane i površnosti je opisao Branislav Nušić prije 128 godina u komediji Sumnjivo lice.

O ovom komadu igranom više od hiljadu puta na brojnim scenama, u različitim rediteljskim postavkama, pisali su brojni teoretičari i kritičari i svi su saglasni da je komad napisan u 19. vijeku i danas aktuelan.

,,Bez obzira na sve promjene neke stvari su ostale iste i one su neizlječive bolesti društva. Izvedba u našoj adaptaciji i režiji osvojila je publiku u Srbiji, Crnoj Gori i Mađarskoj. Tekst je prilagođen mlađoj publici tako što smo redukovali broj aktera, od deset likova koliko ih ima u izvornom tekstu, mi nastupamo sa sedam, tako da nas pet igra sedam uloga. Napravili smo scene poput filmskog inserta u stilu nijemog filma koje su ispale čak i atraktivne", kazao je Marko Nikolić.

Predstava je prevashodno namijenjena učenicima osnovnih i srednjih škola, pojasnila je Marija Ćeranić, koja tumači lik Marice, uporne i za ono vrijeme veoma napredne djevojke, jedinog pozitivnog lika u predstavi produkcije Okret teatar.

,,Predstavu smo postavili da djeci školskog uzrasta približimo svijet lektire. Danas u vremenu agresivne tehnologije i brojnih medija ovakav vid upoznavanja učenika, ali i ostalih generacija koje žele da se prijsete Nušićevih likova i da se nasmiju, pokazao se veoma uspješnim", kazala je za naš portal Marija Ćeranić.

Pored Marka Nikolića i Marije Ćeranić, igraju Nikola Krneta, Danijela Tanasković i Milan Vranešević.

Gostovanje Okret teatra iz Beograda, u okviru oktobarskog programa Nikšićke kulturne scene, organizovalo je Nikšićko pozorište.

 

Jovan Džodžo