Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

PETO IZDANJE „EVROPSKOG FILMSKOG FESTIVALA“ U CRNOGORSKIM GRADOVIMA

05.09.2019
image

Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori i EU info centar organizuju peto izdanje Evropskog filmskog festivala, tokom kojeg će u osam crnogorskih gradova biti prikazano deset filmova.

Filmovi će se prikazivati u Nikšićkom pozorištu od 7. do 11. oktobra.

Festival će otvoriti ambasador EU u Crnoj Gori Aivo Orav i sekretarka za kulturu Glavnog grada Ana Medigović, a počinje u Podgorici u utorak 10. septembra u 20 sati, u knjižari „Karver“.

„U selekciji za ovogodišnje izdanje festivala našli su se filmovi savremene evropske kinematografije nagrađivani na brojnim filmskim smotrama, većinom snimani u koprodukciji evropskih zemalja, uz značajnu finansijsku podršku Evropske unije,“ kazala je Nadežda Dramićanin, savjetnica za medije u Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori.

Pored Nikšića i Podgorice, filmovi će biti prikazani i u Ulcinju, Kotoru, Petrovcu, Bijelom Polju, Petnjici i Mojkovcu.

Svake večeri, osim prve u Podgorici, biće prikazivana po dva filma, u 20 i 22 sata i ulaz na sve projekcije je besplatan.

Prvi na repertoaru je film „Belgijski kralj“, višestruko nagrađivana belgijsko-holandska komedija/drama, u kojoj belgijski monarh, izgubljen na Balkanu traži put kući, a pronalazi sebe.

Posjetioci festivala imaće priliku da pogledaju i francusku dramu ''Krvavo mlijeko“, portugalsko-francusko-brazilsku koprodukciju ''Dijamantino“, češko ostvarenje ''Zimske mušice“, mađarski film ''Out“, kao i tri dokumentarna filma ''Tišina drugih“, ''Stranac u raju“ i ''Daleki lavež pasa“.

U svakom gradu jedno veče u okviru Evropskog filmskog festivala biće posvećeno crnogorskom filmu.

PROGRAM FESTIVALA U NIKŠIĆU U NIKŠIĆKOM POZORIŠTU OD 7. DO 11. OKTOBRA

Ponedjeljak, 7. oktobar

20h „BELGIJSKI KRALJ“

22h „STRANAC U RAJU“

Utorak, 8. oktobar

20h „ZIMSKE MUŠICE“

22h „DIJAMANTINO“

Srijeda, 9. oktobar

Noć crnogorskog filma

20h „IGLA ISPOD PRAGA“

22h „MUŠKARCI“

Četvrtak, 10. oktobar

20h „OUT“

22h „DALEKI LAVEŽ PASA“

Petak, 11. oktobar

20h „KRVAVO MLIJEKO“

22h „TIŠINA DRUGIH“