Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

PREMINUO ŽELJKO MIJANOVIĆ, SCENARISTA "TRI KARTE ZA HOLIVUD"

08.01.2019
image

U Beogradu je 6. januara u 59. godini preminuo scenarista i dramaturg Željko Mijanović. Rođen je 1960. godine u Vrbasu, Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Nikšiću, a Filološki fakultet u Beogradu, na grupi za srpskohrvatski jezik i jugoslovensku književnost.

Još na studijama, osamdesetih godina prošlog vijeka, pojavio se kao zapažen satiričar u kultnom jugoslovenskom časopisu „Student“. Paralelno sa satirom, objavljivao je poeziju u vodećim jugoslovenskim književnim časopisima, a 1990. godine i zbirku pesama „Vođenje ljubavi“ („Nova Jugoslavija“ Vranje, „Univerzitetska riječ“ Nikšić, „AB“ Beograd).

Autor je scenarija za televizijske emisije različitih žanrova među kojima su i dugometražni igrani TV filmovi „Osmi dan u nedelji“ (RTS, 1990, režija: Božidar Nikolić), „Mefisto“ (ATV Banja Luka, 2001, režija: Slobodan Simojlović), i „Poslednji doček“ (RTS, 2002, režija: Srdan Golubović)...

Autor je scenarija za dugometražne igrane filmove: „Tri karte za Holivud“ (Centar film, Beograd, 1993, u režiji Božidara Nikolića), „Tamna strana sunca“, 1997, u režiji Božidara Nikolića, kao i film „U ime oca i sina“, 1999, u režiji Božidara Nikolića.

Značajan je njegov stvaralački pozorišni opus. U Narodnom pozorištu u Beogradu 1994. je izveden njegov prvi pozorišni komad „Pomozi mi“. Slede: „Kako ubiti suprugu“ (Narodno pozorište „Zoran Radmilović“, Zaječar, 1995.), “Balkanski terminator“ (Narodno pozorište Sombor, 1996.), „Vitorio jes bio mali ali je bio dobar čoek“ (Pozorište „Slavija“, Beograd, 2007.), „Kirby“ (Pozorište „Slavija“2007.), „Maestro“ (Pozorište „Slavija“, beograd, 2008.),“Konak u Kragujevcu“ (Srpsko knjaževski teatar, Kragujevac, 2008.), „Balada o trubi“ (Pozorište lutaka Niš, 2009.) ...

Kao dramaturg i pisac songova, radio je na pozorišnim predstavama i mjuziklima: „Polje punobisera“ i „Zooteka“ (Pozorište Pinokio, Beograd,), „Ženidba i udadba“ i „Mister dolar“ (Pozorište na Terazijama, 2016.), „Vojvođanska rapsodija“ (Srpsko narodno pozorište Novi Sad, 2017.), „Bilo jednom u Banatu“ (Narodno pozorište Zrenjanin, 2018.). 

Mijanovićev posljednji tekst izveden na sceni bio je autorski projekat realizovan u saradnji sa Petrom Božovićem, „Zaustavite Zemlju, hoću da izađem“, 2018.

U periodu od 1994. do 1998. napisao je preko stotinu scenarija za dokumentarnu seriju RTS-a „Puls“ koja se bavila fenomenima elektronskih medija.

Sa Vladimirom Kosićem napisao je libreto za operu Tatjane Milošević „Ko je ubio princezu Mond“ (Bitef teatar Beograd, 2012.) kao i libreto za mini-operu iste kompozitorke “Adonis i Galateja“ (2015.) koja je premijerno izvedena iste godine u Sali Ministarstva kulture na Cetinju.

Mijanović je bio dobitnik više nagrada i priznanja. Bio je član Predsedništva Udruženja filmskih umjetnika Srbije.

Iza Željka ostaju supruga Tatjana i troje djece.

Željko Mijanović biće sahranjen u Nikšiću, u četvrtak, 10. januara na groblju u Gornjem Polju.