Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

ZATVOREN 15. MEĐUNARODNI FESTIVAL GLUMCA: POZORIŠNA SMOTRA ZA PAMĆENJE

03.12.2018
image

Uručenjem nagrada i predstavom „Crna kutija“ Nikšićkog pozorišta spuštena je zavjesa na, kvalitetno i dobro organizovano, 15. izdanje „Međunarodnog festivala glumca Nikšić 2018“. Žanrovski, raznovrsne predstave visokih estetskih vrijednosti, i u prvom planu, glumačko nadmetanje obilježili su ovogodišnju kulturnu manifestaciju.

Grand prix za najbolju mušku, odnosno žensku ulogu dobili su Amar Bukvić, za ulogu u predstavi „Kako misliš mene nema“ – teatra Egzit iz Zagreba i Dubravka Drakić, za odlično tumačenje Penelope u predstavi „Penelopijada“ - koprodukcijaCentra za kulturu Tivat i April production Toronto.

Angela Naumovska i Zoran Ivanoski, za uloge u komadu „Ljubavne poze istorije“ Teatra „Vojdan Černodrinski“ dobili su nagrade za najbolje epizodne uloge. Amar Bukvić i Filip Juričić – Teatar „Egzit“ - Zagreb dobili su nagrade za najbolji partnerski odnos na sceni.

Ansambl Teatra „Vojdan Černodrinski“, koji je izveo predstavu „Ljubavne poze istorije“ u režiji Nataše Poplavske, nagrađen je grand prix-om Festivala za najbolju kolektivnu igru. To su odluke tročlanog žirija u sastavu - glumci Ane Vujošević Nikole Vasiljevića  i reditelja Blagote Erakovića.

"Bogatstvo glumačkog izraza učinilo je da Žiri bude, kako oduševljen ovogodišnjim festivalom, tako i u velikim dilemama kada su nijanse odlučivale o dobitnicima ovogodišnjih nagrada. Međutim, poslije plodne diskusije sve nagrade su donesene jednoglasno", istakao je Eraković.

Sonja Nikčević, potpredsjednica Opštine Nikšić, čestitajući glumcima, a i publici, proglasila je Festival zatvorenim.

"Nikšić je prethodnih dana bio domaćin još jednom, 15. po redu Međunarodnom festivalu glumca. Šest večeri zaredom publika je pratila kreacije glumaca u žanrovski raznolikom mozaiku pozorišnih predstava. Ipak, zajednička nit bio je glumac i njegova kreacija",naglasila je Nikčević.

U čast nagrađenih, glumci Nikšićkog pozorišta izveli su predstavu „Crna kutija“.

Na kraju kažimo: Festival je ponudio kvalitetne predstave, izuzetna glumačka ostvarenja i rediteljska rješenja, modernu scenografiju, kostimografiju i probranu muziku.

Sve čestitke Nikšićkom pozorištu na dobro pripremljenoj i tečno organizovanoj smotri. Posebnu draž ovoj manifestaciji dala je i publika koja je emotivnim i srdačnim aplauzima umjela da nagradi pojedinačni i kolektivni artizam, simbolične poruke i emocije kojima se preispituje pojedinac i društvo. Takav snažan interaktivni čvor glumac-publika jedan je od obilježja ove kulturne svetkovine.

 

 

 

Jovan Džodžo