Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

GRBOVIĆ: KRATKOROČNA DUGOVANJA SVEDENA NA NULU

21.07.2019
image

U toku 2018. Opština Nikšić je bila jedna od rijetkih koja je ostvarila suficit u budžetu od preko 4 miliona eura i uspjela da uz smanjenja troškova, u tekuću godinu prenese 6 miliona eura, što je poslije teških godina, konačno veliki uspjeh grada. Kako ističe predsjednik Opštine, Veselin Grbović, takvi rezultati su nastavljeni i u 2019. pa je u prvoj polovini godine već preko 60% budžeta ostvareno i realno je očekivati da će se premašaj ponoviti i u ovoj godini.

,,Već je treća godina kako nema rebalansa gradskog budžeta, dosta depozita je sačuvano na računima banka, tako da smo spremni za neke još značajnije investicije. Osim repogramiranih poreza i doprinosa i kredita za prečišćavanje otpadnih voda koje smo kao dugove zatekli prije šest godina i čije se rate redovno otplaćuju, nemamo nikakvih dugovanja. Praktično i kratkoročna dugovanja smo sveli na nulu i situacija je izuzetno dobra. Za razliku od prije šest godina, plate zaposlenima u javnom sektoru su redovne, a doprinosi izmireni na vrijeme, pa je slika grada znatno poboljšana", kazao je Grbović.

Realizovane i planirane investicije

U Nikšiću tokom 2018. godine realizovano je 27 značajnijih, a u toku je realizacija 31 investicije.

,,Od najznačajnijih investicija iz prošle godine bih izdvojio trg Slobode i spomenik Ljubu Čupiću, koji su vrijedni više od milion i po eura. Pored toga završeno je 75 stanova za penzionere, 80 stanova za zdravstene radnike. Počeli smo i rekonstrukciju u Domu revolucije, a zatim i davanja u zakup fitnes centra od preko 1700 m2 koji će biti otvoren 18.septembra. U planu je i raspisivanje tendera za prostor preko puta hotela „Onogošt“ i prostora zgrade Starog Vračara. Zatim ostaje samo još jedan dio za izdavanje u zakup, čime će se riješiti dugogodišnje pitanje Doma revolucije. Dio bolnice je rekonstruisan, a pored objekata i putna infrastruktura je značajno obnovljena. Rekonstruisan je magistralni put od Petrovića do Vraćenovića, zatim put od Vilusa prema Trebinju, kao i blizu 50 km lokalnih puteva", rekao je prvi čovjek grada.

Pored asfaltiranja, mnogi seoski teško pristupačni putevi su nasuti, a 5-6 seoskih vodovoda je grad završio uz pomoć Ministarstva poljoprivrede i uložio preko milion i po eura. U bezvodnim područjima, napravljene su vještačke akumulacije, a u gradu su obnovljeni trotoari.

,,Privatni preduzetnici daju veliki doprinos gradu. Tako je kompanija „Jovović“ izgradila veliki logistički centar u blizini aerodroma Kapino polje, podigli su mini pivaru u hotelu „Onogošt“ a završavaju i kompletnu rekonstrukciju hotela, što su značajne stvari za grad. U Župi smo dobili veliku plantažu jabuka, veliki auto servis i fabrika peleta. Zatim smo uz pomoć njemačke ambasade i dobrotvorne organizacije HELP, izgradili 24 stana. A tu su i benzinske pumpe, vrtići, ambulante i apoteke, ali najviše se grade stanovi. Preko hiljadu stanova grade privatni preduzetnici, a prodaju se odmah na početku gradnje, što pokazuje veliko interesovanje građana da žive u našem gradu, a u izgradnji je i jedan poslovni centar. Odgovaranjem na potrebe stanovništva, grad je radio i na ispitnim i eksploatacionim bunarima za Viluse i Velimlje", dodaje Grbović.

Osim popravki postojećih objekata, u planu je izgradnja novih sadržaja koji nedostaju gradu. Tako će se uz pomoć Centralne evropske banke, koja je obezbjedila 3,7 miliona eura, biti izgrađen Dom za stare za 206 korisnika u kojem će biti zaposleno 100 Nikšićana, a za šta je obezbjeđen prostor iza Trebjese.

,,Očekujemo i izbor izvođača zapadne tribine stadiona fubalskog kluba „Sutjeska“, kako bi se i utakmice naše reprezentacije mogle igrati u Nikšiću. Za to je fudbalski savez donirao milion i po eura. Takođe, raspisujemo tender za rekonstrukciju zgrade KUD „Zahumlje“ koje je proslavilo 120 godina postojanja i jedna je od najstarijih kulturnih institucija u CG, za šta je dobila orden od predsjednika CG, Mila Đukanovića. Naravno i naša zgrada Opštine je predmet rekonstrukcije i radovi će biti završeni do 18. septembra, Dana opštine. Radovi su u Nikšiću intenzivni i u ulici V Proleterska, radi se i ulica Novice Cerovića, a u planu je i rekonstrukcija ulice Krsta Kostića, kao i radovi na ulicama u mjesnoj zajednici Župa, koju sada finansira Opština, a biće završeni u narednoj godini. U narednom periodu biće asfalirano 11,5 km puteva i radiće se još manjih vodovoda za zaseoke, a poslovni centar kod pijace, čiji su prostori već izdati donijeće centru grada novi šarm", kaže predsjednik Opštine Nikšić, Veselin Grbović.

Kako dodaje, najznačajniji projekat koji se očekuje je park vjetrenjača na Gvozdu, koji će poslije parka vjetrenjača na Krnovu realizovati i tako dodatno stabilizovati budžet Opštine.

,,Strani investitori su zainteresovani za ulaganja. Posebno nas raduje izgradnja puta od Cetinja prema Nikšiću, kao i put od 17 km od Vilusa do Trubjele", kaže Grbović.

Smanjenje nezaposlenosti

Posredstvom Programa podsticanja zapošljavanja mladih zaposleno 75 mladih visokoškolaca, dok kroz druge privredne aktivonosti se očekuje još otvaranje 1000 novih radnih mjesta.

,,Mi smo prvi u Crnoj Gori krenuli sa Programom podsticanja zapošljavanja mladih. Opština je izdvojila iz budžeta 250.000 eura za subvencioniranje plata mladih koji će dobiti posao kod vlasnika privatnih firmi koji su zainteresovani da podrže ovaj program. Javilo se dosta mladih a zaposleno ih je 75. Problem je što je dosta poslodavaca tražilo građevinske, elektro i mašinske inžinjere, ekonomiste i pravnike, pa nijesmo uspjeli još tih planiranih 25 da zaposlimo. Ali radujem se što smo uspjeli da zaposlimo 75% mladih i nadam se da ćemo sa tim projektom nastaviti i sledeće godine. Zaista ima dosta tih značajnih investicija i sam podatak da je za godinu dana nezaposlenost sa prošlogodišnjih 18%, sada svedena na 12,5%, govori o njihovom značaju. Mislio sam da ćemo da kraja mandata uspjeti da nezaposlenost svedemo na 12%, ali mi smo već blizu te cifre. Očekujem da se kroz nove razne projekte zaposli još hiljadu naših građana. Ovih dana počela je sa radom fabrika građevinskog materijala, jedina takve vrste u CG i tu će biti 30-50 zaposlenih. Zatim u Domu starih 100 zaposlenih, a gospodin Goranović završava pogon namjenjen za izvoz u kojem će raditi 30-50 ljudi. Očekujemo da će u planiranom dijelu za završavanje Doma revolucije biti upošljeno 300-400 radnika, a i poslovni centar u pijaci će uposliti oko 300 radnika. Tu su i tri privatna hotela koja se rade, vrtići, ambulate, benzinske pumpe i to ide dosta dobro", ističe Grbović.

Turizam u Nikšiću

U Nikšiću je ove godine ostvareno 53% više noćenja nego prošle godine, ali to još nije rezutat kojim su potpuno zadovoljni čelnici Opštine.

,,Vjerujem da to može mnogo bolje, pa preduzimamo još koraka kako bi postigli zacrtani cilj. Izgradnja još tri hotela u gradu govori tome u prilog, kao i veliki broj privatnog smještaja koji se izdaje preko Bookinga. Iako su brojke dobre, mjesta za poboljšanje ima još u svim segmentima. Interesovanju za posjete Nikšiću svakako doprinosi veliki broj festivala koji se organizuje uglavnom tokom ljeta. U saradnji sa ministarstvom kulture realizujemo nekoliko festivala, prvo Bedem fest, Lake fest a zatim i Guitar fest i festival uličnih svirača, Boem fest i pozorišni festival. Imamo sjajno KUD Zahumlje, kao i gradski hor, koji stalno putuju ali su i domaćini drugima. Opština svakako pruža podršku i KUD Zahumlje i gradskom horu i svim mladima i kulturnim dešavanjima", rekao je Grbović u razgovoru za Info biro.

Sport u gradu pod Trebjesom

Nikšić se može pohvaliti i sportskim uspjesima, pa predsjednik Grbović ističe da je bio optimista kada je u pitanju Sutjeska.

,,Ovo je fantastičan uspjeh „Sutjeske, mada sam ja i bio optimista uvijek. Prvi put sam u Bratislavi gledao utakmice kvlifikacije za ligu šampiona. Poslije neriješenog rezultata u Bratislavi, primjećivala se nervoza igrača na utakmici u Nikšiću jer su mislili da će izgubiti. Govorio sam im da ne šire pesimizam i da se bore, a olakšavajuća oklonost je bila što nije bilo nikakve presije. Kako je i vladika Rade govorio: Pregaocu Bog daje mahove, pa je tako bilo i u ovom slučaju i rad je nagrađen. Prvi put je jedan klub iz Crne Gore ušao u drugo kolo kvalifikacija za ligu šampiona, i sada se sreće sa timom Apoela sa Kipra. Nadam se da možemo napraviti još jedno iznenađenje", dodaje predsjednik Opštine Nikšić, Veselin Grbović.

Kako kaže, pored FK „Sutjeska“, grad preuzima upravljanjem i KK „Sutjeska“, koji trenutno igra u ABA2 ligi.

,,Najponosniji smo što je 95% igrača iz Nikšića i planiramo pojačanja na mjestima koja su sada problematična i vjerujem da ćemo uspjeti u nastojanjima da učvrstimo i košarkaaški klub, ali tu se ne završava podrška grada sportskim klubovima. Tradicionalno, naš džudo klub je ubjedljivo najbolji u CG i njih stalno podržavamo. Izgradnjom bazena, stvorili su se uslovi da sa vaterpolo savezom formiramo vaterpolo klub, koji ima veliki broj mladih polaznika, pa se nadam da ćemo i tu napredovati. Grad je omogućio veliki broj slobodnih termina za treniranje na bazenu i trenere profesionalce, pa se očekuju i dobri razultati", ističe prvi čovjek grada.

Kako je u poslednjih tridesetak godina u svakoj olimpijskoj delegaciji naše zemlje, bio bar po jedan sportista Nikšića, ovu tradiciju treba nastaviti, kaže Grbović.

,,Kad govorimo o olimpijcima, naprije bih pomenuo Marijanu Goranović, paraolimpijku, koja je osvojila srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu i kojoj smo za postignute uspjehe dodijelili stan u Nikšiću. Pored nje tu je i Đina Jauković, jedna od vodećih igračica u rukometnoj reprezentaciji, zatim Slađana Perunović, učesnica prethodne Olimpijade, a nadam se i naredne, kao i karatista Malović. Da ne zaboravimo i boks, jer tu je veliki potencijal i od njih se može očekivati da daju nekog olimpijca. Raspisan je tender za izgradnju nove rukometne sale u Nikšiću, kako bi pokrenuli sport koji je trenutno malo „uspavan“", zaključio je u razgovoru za Info biro, predsjednik Opštine Nikšić, Veselin Grbović.