Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

MALOLJETNIKU OSUMNJIČENOM ZA UBISTVO ODREĐEN TUŽILAČKI PRITVOR

10.09.2019
image

Maloljetni Nikšićanin, koji je osumnjičen za ubistvo sugrađanke K.R. (18), saslušan je i određen mu je tužilački pritvor. On će danas biti predat sudiji za istrage Višeg suda u Podgorici.

Prema saznanjima Dana, šesnaestogodišnjak je ispitivan na više okolnosti, a kao jedan od glavnih dokaza predočeni su mu telefonski listinzi i poruke iz mobilnog telefona. Pošto se radi o maloljetniku, istražni organi nijesu željeli da iznose detalje u vezi sa njegovim saslušanjem.

Prema saznanjima lista, jedan član porodice ubijene djevojke je pomogao policiji i tužilaštvu u rasvjetljavanju zločina tako što im je ispričao sa kim se družila i dopisivala posljednjih dana. To je policiji bilo dovoljno da istragu usmjeri u pravom smjeru i brzo rasvijetli zločin.

Pomoćnik direktora Uprave Policije za sektor kriminalistike Enis Baković kazao je ranije da je na tijelu žrtve konstatovan veći broj ubodnih rana nanijetih hladnim oružjem.

“Za nepuna dva sata uhapšen je Nikšićanin rođen 2003. i on će uz krivičnu prijavu biti priveden u Više državno tužilaštvo”, rekao je Baković nakon hapšenja osumnjičenog.

On nije želio da govori o detaljima iz istrage, a na pitanje da li je poznat motiv ubistva odgovorio je da se na osnovu svih dokaza može zaključiti da je riječ o zločinu iz strasti.

Tijelo osamnaestogodišnjakinje pronašao je jedan mještanin Kočana u blizini jezera Krupac u Nikšiću.

Maloljetnik osumnjičen za ubistvo osamnaestogodišnje K. R. Iz Nikšića, može biti osuđen do 10 godina maloljetničkog zatvora, kazao  je za portal Analitika advokat Zdravko Begović.

„Kazna maloljetničkog zatvora ne može biti kraća od šest mjeseci, niti duža od pet godina. Izuzetno, za krivična djela za koja se kao najmanja kazna propisuje kazna od 10 godina, može se izreći kazna maloljetničkog zatvora u trajanju do 10 godina“, precizirao je Begović.

Osumnjičeni će tokom trajanja procesa, kako kaže, vjerovatno biti zadržan u prostorijama Centra na Zabjelu, ističe Begović.

„On će biti tamo dok sud eventualno ne bude donio odluku o tome koju sankciju će mu izreći. Kaznu maloljetničkog zatvora stariji maloljetnici izdržavaju u posebnoj organizovanoj jedinici za maloljetnike pri ZIKS-u, gdje će imati odgovarajuće uslove“

Takođe, on navodi da Zakon definiše status lica koja u u toku izdržavanja kazne postanu punoljetna.

„Postoje specijalizovane službe koje će voditi računa o tome. Osobe osuđene kao maloljetnici i mlađe punoljetno lice imaju poseban tretman i borave izolovani, u posebnim uslovima. To je procedura koja je predviđena zakonom i o kojoj se ozbiljno vodi računa“, zaključio je Begović.

Begović je istakao da je kompletan pravni sistem pripravan i spreman za postupanje u predmetima u kojima se pojavljuju maloljetnici i da će se postupak voditi prema Zakonu o postupanju prema maloljetnicima u krivičnom postupku.

Postoje edukovani kadrovi, postoji tužilac i sudija za maloljetnike u našoj pravnoj praksi i, konačno, advokati koji su prošli obuku za maloljetnike. Branioci mogu biti samo advokati koji su prošli obuku. Dakle, napravljen je jedan kompletan program kako bi status i položaj maloljetnog lica bio maksimalno zaštićen i uvažen“, naglasio je.

Begović dodaje na kraju da je u ovom slučaju maloljetnik osumnjičen za krivično djelo teško ubistvo, dok je zločin iz strasti samo motiv