Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

METAFIZIČKI TRIPTIH LJUBOMIRA STANIŠIĆA

24.03.2019
image

U galeriji forum otvorena 83 samostalna izložba radova Nikšićanina Ljuba Stanišića.

Ljubomir Stanišić, slikar ogromne snage i samosvojnog stila četrdeset i dvije godine oslikava motive mrtve prirode, razne ženske likove i čuva od zaborava prohujala vremena: razne price i predmete iz crnogorske prošlosti. Postavku u galeri Forum cini 21 rad u ulju, razlicitih formata. Segmentom novih radova, nastavlja da glirifikuje ljepotu žene, jednu od njegovih opsesivnih tema, još od najranijih faza stvaralaštva.

"Žena je u njegovoj likovnoj poetici izdanak života i plodnosti, a dvije isturene i u prvi plan stavljene ženske dojke jesu aluzija na duboku, mističnu moć majke - hraniteljke i tog skoro svetog osjećaja njene vječite prisutnosti.
Stanišićeve slike iz "crnogorskog ciklusa" osim što glorifikuje moć crnogorske epike, prenose posmatraču i emociju " ozivljavanja" egzistencijalnog spokoja samog umjetnika. Motivi ognjišta, kamene kuće, vunenog gunja,gusala, tronožaca, crnogorske kape, suknenih gaća, džamadana i drugih samo su dio bogate intimisticke vizije crnogorske prošlosti u kojoj umjetnik pronalazi i dio svog identiteskog koda koji s ponosom i nosi i prionosi.

Ova izložba je dio njegovog metafizičkog triptiha u kojoj stanuju sjeni voljenih, umjetnik i njegova Crna Gora" kazala je Ana Pejovic, književnica, koja je i otvorila izložbu.

Opus Ljubomira stanišića je izuzetno bogat - više od 1.000 radova. Pojedini su u kolekcijama realista i impresionista sirom Evrope i svijeta a među vlasnicima su i Dzeremi Ajrons, Slobodan Sotirov, ugledni profesor likovnih akademija u Beogradu i Sofiji, Vlada Divac, Đorđe Balašević i drugi.

"U svakoj državi Evrope,osim Albanije, nalaze se moji radovi. Samo u Americi ima ih više od stotinu. Imam godina, ali i gromnu energiju, radim pet šest sati dnevno i to me održava. Nijesam uniformisan, ne držim se striktno figuracije, kada mi dosadi pređem na pejzaž,potom na motive mrtve prirode i tako godinama, a ljudi vole te tematike, kazao je Stanisic.

Ljubomir Stanišić, slobodni umjetnik, živi i radi u Nikšiću. Imao je 83 samostalne izložbe u Crnoj Gori, Evropi i šire.

 

Jovan Džodžo