Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

ODRŽAN BALETSKI SPEKTAKL „VRAGOLANKA“

24.03.2019
image

Ansambl baletske škole ,,Princeza Ksenija", solisti beogradskog baleta i glumci Crnogorskog narodnog pozorišta sinoć su izveli predstavu u Nikšićkom pozorištu „La fille mal garde” /„Vragolanka“.

„Vragolanka“ je adaptacija poznatog komičnog baleta iz Francuske, s kraja XVIII vijeka koji, kako umjetnički, tako i tehnički, dočarava ovu zanimljivu priču o naizgled nepomirljivom jazu bogatih i siromašnih. Muziku ovog popularnog klasičnog baletskog djela potpisuju Ferdinand Herold i P.L. Hertel, koreografiju potpisuje Antoaneta Alexieva iz Nacionalne opere Sofije, repetitori baleta su Svetlana Tsidilina i Ema Veljić, kostimografi Tzvetanka Stoyanova i Ljiljana Kukić. U autorskom timu je i scenografkinja Vana Prelević, a producent i direktor projekta je Vanja Pantović.

Ova poznata baletska priča nosi poruku da ljubav trijumfuje nad pohlepom, a glavne protagoniste priče igraju prvak beogradskog baleta Jovica Begojev i solistkinje Baletske škole, Saša Živaljević i Milana Vujović. Poseban pečat ovom komadu daju interpretacije Željka Grozdanovića, soliste beogradskog baleta, u ulozi Mama Simone, i glumaca Slavka Kalezića u ulozi Alena i Jovana Dabovića, u ulozi Oca.

U ovom zanimljivom komadu nastupile su i nikšićke balerine – učenice odjeljenja Baletske škole “Princeza Ksenija”.

Predstava je segment martovskog repertoara Nikšićke kulturne scene 2019.