Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

OMBUDSMAN: NAJOŠTRIJE OSUĐUJEMO SKRNAVLJENJE OBJEKTA CPC

22.08.2019
image

Institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore saopštila je da izražava najstrožiju osudu zbog skrnavljenja episkopskog dvora Eparhije ostroško - nikšićke Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) u Nikšiću i očekuje da će počinilac, ili više njih, vandalskog čina biti brzo otkriveni i efikasno procesuirani.

,,I ovom prilikom ukazujemo da je neprihvatljiv bilo koji čin kojim se vrijeđaju ili na drugi način uznemiravaju osjećanja vjernika, negira i/ili ugrožava vjerska pripadnost. Taj, kao i ostali incidenti u kojima se ispisivanjem grafita i parola ili u svim sličnim neprimjerenim reakcijama, izražava rasna, vjerska i nacionalna netrpeljivost, opominju nas da je potrebno više raditi na snaženju vrijednosti tolerancije i poštovanja vjerskih sloboda i osjećanja", poručili su iz institucije Ombudsmana.

Kako su kazali, osim efikasnih istraga i procesiranja vandala, utvakvim situacijama važno je i pravaovremeno otklanjanje grafita, jer se time otklanja i dilema o opredijeljenosti i posvećenosti zajednice da osudi i sankcioniše ovakve ispade.

,,Institucija Zaštitnika, kada god je u saznanju za ovakve i slične incidente, reagovala je i reagovaće sa istom porukom osude i apela prema javnosti o nužnosti i važnosti poštovanja prava i sloboda pripadnika svih konfesija kao i uvažavanja različitih stavova, mišljenja i osjećanja, u cilju očuvanja međuvjerskog i nacionalnog sklada i suživota – što je oduvijek bila jedna od temeljnih vrijednosti i karakteristika naše države", navodi se u saopštenju.