Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

STIGLE VAKCINE PROTIV GRIPA

10.10.2018
image

U Domu zdravlja Nikšić stiglo je oko dvije hiljade vakcina protiv gripa. Sugrađani se sve više opredjeljuju za ovaj vid prevencije koji je, kako kažu ljekari, posebno bitan za hronične bolesnike i osobe starije od 65 godina. Savjetuju da je najbolje vrijeme za vakcinaciju u oktobru.

"Iako je grip prisutan tokom cijele godine najveći pik obolijevanja je od oktobra do marta. Riječ je o virusnom oboljenju respiratornog sistema koje je najčešće praćeno povišenom temperaturom, glavoboljom, malaksalošću, grebanjem u grlu i kašljem", kazala je dr Ivona Drašković, epidemiolog.

Kako dodaje dr Drašković, infekcija se širi kapljičnim putem, to jest direktnim kontaktom sa inficiranom osobom ili udisanjem vazduha sa sitnim kapljicama iz bolesnikove okoline. Stoga je jako bitno znati i primjenjivati mjere prevencije.

Jedan od značajnijih oblika prevencije je vakcinacija, a vakcinu mogu primiti svi. Djeca od šest mjeseci do osam godina primaju po dvije doze, dok stariji od osam godina primaju jednu dozu svake godine.

Najčešće nema neželjenih reakcija nakon vakcine protiv gripa, alergije su rijetke, ipak vakcina se ne preporučuje osobama koje imaju temperaturu preko 38 stepeni, osobama koje su alergične na kokošija jaja i bjelančevine pilećeg porijekla, kao ni onima sa težim reakcijama nakon dobijanja prethodne vakcine protiv gripa, ni djeci mlađoj od šest mjeseci.

 

Majda Aleksić