Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

ĐUKANOVIĆ SE SASTAO SA PREDSJEDNIKOM AZERBEJDŽANA

14.03.2019
image

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović imao je danas susret sa predsjednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim, tokom učešća na 7. Globalnom Baku Forumu.

Crna Gora i Azerbejdžan već godinama uspješno sarađuju i unapređuju odnose, mnogo toga smo napravili zajedno i čeka nas puno toga u budućnosti, kazao je predsjednik Alijev na početku susreta.

Dvije zemlje gaje snažno prijateljstvo, koje zajedno sa odličnim ekonomskim i političkim odnosima čini temelj daljeg jačanja i produbljivanja saradnje, naročito u oblastima turizma i energetike, i potencijalno trgovine i transporta.

Dva predsjednika su se, takođe, saglasili da je od posebne važnosti da se u narednom periodu na nivou vlada dvije zemlje razmotre i podstaknu pitanja uspostavljanja direktne avio linije i međusobnog ukidanja viza.

Uspješna realizacija projekata kao što je Portonovi, rezultat je visokog stepena povjerenja koje postoji na najvišem i svim drugim nivoima vlasti, smatra predsjednik Alijev. Posebna pažnja u predstojećem periodu biće posvećena jačanju saradnje u oblasti energetike, kroz realizaciju projekta Jadransko-jonskog gasovoda. Predsjednik Đukanović je zahvalio na podršci Azerbejdžana da ovaj projekat bude uključen u sistem finansiranja postojećeg gasovoda TAP, što je od značaja za cio region.

Predsjednik Đukanović je uputio poziv predsjedniku Alijevu da posjeti Crnu Goru, što je prihvaćeno sa zadovoljstvom.

Dvojica predsjednika su razmijenila mišljenje i o aktuelnim regionalnim pitanjima.