Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

BRAJOVIĆ: CG JE NAJAGILNIJI PROMOTER EVROPSKIH VRIJEDNOSTI

15.04.2019
image

Crna Gora je najagilniji promoter evropskih vrijednosti u regionu i zemlja koja bilježi punu usklađenost sa pozicijama zajedničke vanjske i bezbjednosne politike Evropske unije, ocijenio je predsjednik crnogorskog parlamenta Ivan Brajović.

On je, otvarajući Konferenciju mladih parlamentaraca Evropske unije i Zapadnog Balkana, u organizaciji crnogorskog parlamenta i Odbora za međunarodne odnose i iseljenike, rekao da je Crna Gora primjer "sklada nacija, vjera i kultura".

"Najagilniji smo promoter evropskih vrijednosti u regionu i zemlja koja bilježi punu usklađenost sa pozicijama zajedničke vanjske i bezbjednosne politike Evropske unije. Mi smo evropska država koja nastoji da živi evropske vrijednosti. U svim prilikama potvrđujemo da smo pouzdan i kredibilan partner. Regionalna saradnja i dobrosusjedska politika jedan su od stubova naše vanjske politike. U tome – možemo bez ustezanja reći – postižemo stalne uspjehe koji se ogledaju u vrlo dobrim odnosima sa susjedima i širim okruženjem", rekao je Brajović.

Navodeći da je to dio crnogorske tradicije, koji je podudaran sa vrijednostima ujedinjene Evrope, Brajović je rekao da je namjera da formiranjem mreže mladih parlamentaraca, učinimo korak ka boljem međusobnom razumjevanju i jačanju povjerenja.

"S obzirom da je riječ o procesima koji treba da obezbijede dugoročnu stabilnost i prosperitetan sveukupni razvoj, otuda naše opredjeljenje da pažnju usmjerimo ka izgradnji kontakata i mreže između mladih koleginica i kolega. Naravno, na to je uticala i činjenica da četvrtinu aktuelnog saziva crnogorske Skupštine čine upravo poslanice i poslanici koji imaju četrdeset i manje godina", podsjetio je Brajović.

On je takođe rekao da nam predstoji niz mjera čiji je cilj stvaranje što povoljnijeg ambijenta za još snažniji ekonomski razvoj i potvrdimo status države najbliže članstvu u Evropskoj uniji.

"Novija istorija i prilike na Zapadnom Balkanu naše savladavanje napora čine izazovnijim, a sami put zahtjevnijim. Uvažavamo i istinski prihvatamo kao dodatnu vrijednost sve ono što je potrebno da učinimo kao buduća članica Unije. Ipak, svoju evropsku tradiciju smatramo jedinstvenim i vrijednim doprinosom, koji ćemo unijeti u zajednički život Unije", kazao je on.