Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

BRAJOVIĆ: CRNA GORA PREDVODI EVROPSKE INTEGRACIJE ZAPADNOG BALKANA

09.02.2019
image

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović razgovarao je u Njujorku sa predsjednicom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Marijom Espinozom.

Brajović je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, kazao da je Crna Gora spremna da konstruktivno i aktivno doprinosi realizaciji prioriteta UN, ističući značaj saradnje sa UN sistemom u cilju ispunjavanja međunarodnih obaveza, zaštiti i promociji ljudskih prava, kao i ostvarivanju ciljeva održivog razvoja.

Govoreći o situaciji u regionu, predsjednik je, kako je saopšteno, naglasio da Crna Gora predvodi evropske integracije Zapadnog Balkana, koje predstavljaju najbolji garant stabilnosti i razvoja.

Predsjednica Espinoza je istakla značaj uloge nacionalnih parlamenata u implementaciji UN politika i naglasila da UN visoko cijene ulogu Crne Gore koja svojom dobrosusjedskom politikom i privrženosti vrijednostima UN predstavlja primjer drugima.

Posjetu SAD predsjednik Brajović je zaključio sastankom sa predstavnicima udruženja crnogorskih iseljenika u Njujorku, među kojima su bili predstavnici "Fondacije Gusinje", "Euro Gusinje", "21. maj Njujork", "Bošnjački savez Crne Gore u Njujorku", "Golf klub Montenegro" i "Primorje Bar".

Brajović je istakao značaj redovnih kontakata sa dijasporom radi razgovora o pitanjima od značaja za iseljenike, kao i jačanja saradnje u mnogim oblastima u cilju ravnomjernog regionalnog razvoja Crne Gore.