Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

DPS: “CRNA GORA NIJE PLODNO TLO ZA POMAHNITALI NACIONALIZAM I ŠOVINIZAM”

08.11.2018
image

Opskurni skup, koji je sinoć u Budvi u prvim redovima okupio srpske nacionaliste, šoviniste i njihove klerikalne promotere, podržane putem primitivnih videoporuka iz Beograda, sabrao je na samo osvjedočene negatore svega što je crnogorsko, već protivnike temeljnih vrijednosti na kojima se zasnivaju civilizovana društva, protivnike i evropske Srbije, poručili su danas iz Demokratske partije socijalista DPS.

“Na ovim vašaru primitivizma, pokušao se slaviti datum kada je ime Crne Gore nestalo, a njen narod preživio jezivu golgotu, kada je pogažen državni i nacionalni identitet, a crnogorska dinastija Petrovića prognana… Učesnicima ovog bizarnog skupa, većini na apanažama stranih država-od samoproglašenih predstavnika srpskog naroda, marioneta šovinističko-klerikalnih ideologija, bizarnih govornika kojima se u pomami i “srpsko more” priviđalo-u svom šovinističkom transu negirali su čitavu jednu naciju, prijetiti ponovnim prisajedinjenjem drugoj državi, oslobađali i osvajali… Možda ih niko nije obavijestio da je propala veliko-srpska ideologija, doživjela poraz još prije par decenija, i zato je od ikonografije do retorike, skup predstavljao manifestaciju političkog sljepila, inferiornosti i profiterskog nacionalizma u izvedbi isluženih političara, kvazi intelektualaca, klerikalno-šovinsitičkih predstavnika. Da ne spominjemo da mnogi od njih, iako negiraju postojanje države Crne Gore, sa zadovoljstvom priznaju njen budžet kada iz njega pune svoje džepove”, ističu u DPS-u.

U toj partiji ocjenjuju da je nacionalističko posijelo, sinoć održano u Budvi, ogoljelo politiku i ideologiju kojoj pripadaju konstituenti budvanske vladajuće koalicije.

“Prisustvo Dragana Krapovića, člana Predsjedništva Demokratske Crne Gore, te Mijomira Pejovića, potpredsjednika te partije i drugih funkcionera, napokon je pokazalo kojoj političkoj matrici Bečićeva družina pripada. Prisustvo predsjednika i drugih čelnika Opštine na ovom skupu, sramota je i zastiđe za sve partije koje participiraju u vlasti u Budvi. Iako fizički nijesu bili prisutni, svojim ćutanjem i ignorisanjem učešća Opštine u organizaciji skupa na kojoj se šovinistički šenlučilo u korist propale ideologije, a negirala država Crna Gora, njen identitet i državnost, Crnogorska, SDP, URA, nijesu spasli sebe od političke odgovornosti. Suprotno, dopisali su još jednu ljagu u svojoj političkoj biografiji”, navode u DPS-u.

Premannjihovim riječima jučerašnji vašar nacionalističkog primitivizma, pokazao je čitavoj Crnoj Gori, regionu i Evropi šta je alternativa politici koju predstavlja naša partija i većinska proevropska Crna Gora.

“Na sreću, Crna Gora je više puta pokazala da nije plodno tlo za pomahnitali nacionalizam i šovinizam. Sve svoje rušilačke kapacitete ova nazadna ideologija je do sada pokazala-i 1998, i 2008, 2015. i 2016. Njeni protagonisti završili su na smetlištu istorije ili optuženičkim klupama. Njihova sumanuta ideja je poražena još 1997, a obnavljanjem državnog suvereniteta, članstvom u NATO i napredovanjem u evropskim integracijama, jednom zauvijek je stavljena tačka na sve ove “ideološke zabune” i stranputice kojima se grupa šovinista i nacionalista juče kretala. I, na kraju da ih podsjetimo da su Crna Gora, Crnogorci i crnogorsko more preživjeli i njihove mnogo značajnije i neuporedivo opasnije ideološke očeve i đedove, a njih današnje će biti dovoljno da prezru do zaborava. Veći napor nijesu ni zaslužili”, zaključuju u DPS-u.