Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

DPS: LIDERI DF-A BI I NA ČELO MITROPOLIJE

11.06.2019
image

Građani Crne Gore neće ponovo nasjesti na provokacije i pokušaje raspirivanja međunacionalne mržnje i podizanje političkih tenzija, poručuju iz DPS-a.

Podsjetimo DF je organizovao prevoz i pozvao pristalice na Sabor SPC koji se održava u subotu u Hramu hristovog vaskrsenja u Podgorici.

,,Predsjedništvo Demokratskog fronta jasno je svojim saopštenjem, koje više liči na šovinistički pamflet nego na politički stav, predstavilo kakve su prave namjere okupljanja 15. juna, otkrivši javnosti da iza najavljenog skupa stoji zapravo ova stranka”, poručuju iz DPS-a.

Kažu da DF saziva političke mitinge usred crkava. “Zato pristalice DF iz SPC koje im to dozvoljavaju, svjesno zloupotrebljavaju Crkvu, jer ovakvi potezi ne predstavljaju skup vrijednosti istočno - pravoslavnog hrišćanstva, već jeres i skrnavljenje vjere”, poručuju iz DPS-a.

Kažu i da je jasno da planirani događaj u Podgorici ima isključivo politički karakter.

,,Očigledno je, da je jedini cilj ovog skupa pokušaj da se manipulacijama sačuvaju strane ekspoziture, skrivene pod plaštom vjerskih organizacija. Crna Gora je sekularna država i u takvoj državi se zakoni donose isključivo u parlamentu. Vjerske organizacije, ma kako god se zvale i na kakav god status pretendovale, nigdje, pa neće ni u Crnoj Gori, imati status zakonodavne vlasti”, stoji u saopštenju DPS-a.

Kažu da Crna Gora kao članica NATO-a i predvodnica pregovaračkog procesa o članstvu u EU, u svim oblastima pa i u oblasti slobode vjeroispovijesti, usklađuje svoje zakondavstvo sa najvišim međunarodnim standardima.

,,Upravo takvi zakoni su potrebni Crnoj Gori da bi se konačno doveli "k poznaniju prava" vječiti negatori crnogorske države i svega što je simbolizuje. Zato su ovakvi pozivi i prijetnje DF-a samo još jedna podvala i potcjenjivanje sopstvenih građana, nakon niza neuspjelih pokušaja da ih zloupotrijebe za isključivo svoje, a ne interese srpskog naroda, iza koga se nevješto skrivaju”, poručuju iz DPS-a.

Navode i da je SPC najmanje brine za vjernike

,,Što se tiče nekih njihovih "saboraca" iz SPC, koji više i ne kriju da bi radije posezali za oružjem nego za kandilom, oni su ovim pokazali da je njihova zakletva imovina, a ne vjera i bogosluženje. Sve zajedno ukazuje da ih je najmanje briga za crkvu i za istinske vjernike, već pokušavaju da manipulišu i da ih koriste u svojoj nečasnoj raboti podrivanja države Crne Gore i njenog multietničkog sklada”, poručuju iz DPS-a.

Navode i da se DF ne libi od namjere da jasno pretvore hram Hristovog vaskresenja, u čijem je podizanju značajno pomogla država Crna Gora, u političko sastajalište, sa kojeg treba ponovo nasrnuti na temelje te iste države.

,,Znaju oni odlično da ih niko ne napada, niti će ih napadati, a sa takvom retorikom i ponašanjem upravo oni su najveći protivnici crkve i srpskog naroda u Crnoj Gori. Uvjereni smo da građani Crne Gore neće ponovo nasjesti na provokacije i pokušaje raspirivanja međunacionalne mržnje i podizanje političkih tenzija, jer već imaju višedecenijsko iskustvo sa istom rabotom sa istih adresa. Nije im uspijevalo do sad, neće ni ovog puta”, poručuju iz Demokratske partije socijalista.