Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

NASTAVAK PODRŠKE SAD U OBLASTI BEZBJEDNOSTI I VLADAVINE PRAVA

09.01.2019
image

Dobri rezultati na zajedničkim projektima Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država potvrda su kvaliteta saradnje, a iskazani prijateljski odnos na integracionom putu ka članstvu u NATO i nastavak podrške na putu ka EU od naročitog su značaja za našu zemlju, poručeno je sa sastanka ministra unutrašnjih poslova Mevludina Nuhodžića sa novonaimenovanom ambasadorkom SAD u Podgorici, Džudi Rajzing Rajnke.

"Prvi zvanični susret bio je prilika da ministar upozna ambasadorku sa rezultatima koje su Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava policije postigli u prethodne dvije godine na planu borbe protiv organizovanog i drugih oblika kriminala, usklađivanja normativnog okvira, te oblasti vladavine prava i unapređenja bezbjednosnog ambijenta",navedeno je u saopštenju.

Kako se dodaje, Nuhodžić je zahvalio ambasadorki na podršci koju Ambasada SAD pruža MUP-u i Upravi policije kroz različite donacije i projekte, naročito kroz Međunarodni program pomoći u obuci policije (ICITAP) i Program za kontrolu izvoza i bezbjednosti granice (EXBS), kroz koje je obezbijeđen značajan broj obuka i studijskih posjeta, što je rezultiralo unapređenjem kadrovskih i materijalno tehničkih kapaciteta naših institucija.

Od naročitog značaja, kako je kazao, bila je i podrška SAD na planu strateškog uređenja oblasti borbe protiv nasilnog esktremizma, te oblasti borbe protiv trgovine ljudima, gdje je podsjetio na nedavno formirani multiresorski Operativni tim sačinjen od predstavnika MUP-a Uprave policije, Tužilaštva, Ministarstva pravde, kao i predstavnika ICITAP kancelarije.

"Rajnke je pohvalila napore naše zemlje na planu unapređenja oblasti vladavine prava i bezbjednosti i izrazila zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom Ambasade i resora unutrašnjih polova. Crna Gora, kako je najavila ambasadorka, i u narednom periodu može računati na nastavak podrške SAD, kako bi se još više osnažili kapaciteti institucija za borbu protiv svih oblika kriminala i bezbjednosnih prijetnji",zaključeno je u saopštenju MUP-a.