Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

ODRŽANA SJEDNICA LOKALNOG PARLAMENTA

25.04.2019
image

Juče održana 15. sjednica Skupštine Opštine Nikšić u ovom sazivu. Na dnevnom redu bile su 22 tačke. Najvažnija, koju su odbornici jednoglasno usvojili, je Izvještaj o radu predsjednika Opštine i organa lokalne uprave i službi za 2018. godinu.

Da se Nikšić sve više razvija na ekonomskom, infrastrukturnom, sportskom, kulturnom polju govori više segmenata – završeni višemilionski projekti, aktuelni, ali i oni planirani za ovu godinu. Po riječima prvog čovjeka grada Veselina Grbovića lokalna uprava je u gotovo svim projektima u prošloj godini imala izdašnu i nesebičnu pomoć Vlade Crne Gore i nadležnih institucija, direkcija, odnosno uprava za saobraćaj, javne radove. Između ostalog, urađeno je 20 kilometara lokalnih puteva.

Radilo se kvalitetno i kada je u pitanju vodosnabdijevanje.

Slobodanka Roganović, rukovoditeljska Službe predsjednika predstavljajući izvještaj o radu za 2018. godinu napomenula je da se podjednako radilo i u užem gradskom jezgru, mjesnim zajednicama i seoskim područjima. Nikšić je bogatiji za mnoge infrastrukturne objekte, završen je gradski trg, krenulo se u rekonstrukciju Doma revolucije. Opština se može pohvaliti kontinuiranom i kvalitetnom međunarodnom saradnjom sa relevantnim institucijama, gradovima iz regiona, NVO sektora.

Odbornici su jednoglasno usvojili izvještaj, a Marko Burić i Momčilo Mićunović imali su samo riječi pohvale za predan i angažovan rad lokalne uprave.

Predsjednik Grbović najavio je i krupne projekte za ovu godinu, između ostalih, rekonstrukciju Dvorca kralja Nikole, zapadne tribine Fudbalskog kluba Sutjeska, zgrade Opštine, proširenje objekta za Javnu ustanovu Zahumlje. Nakon završetka zgrada za penzionere i zdravstvene radnike očekuje da će uskoro biti useljivi i stambeni objekti za pripadnike MUP-a. Projekat koji je značajan ne samo za Nikšić već i Crnu Goru jeste i izgradnja Doma za stare.

Efikasnom i kvalitetnom radu lokalne uprave koji je prepoznat i van granica Crne Gore govori i priznanje, odnosno nagrada Opštini Nikšić - Stvaratelji za stoljeća za doprinos razvoju preduzetništva u srednjoj i jugoistočnoj Evropi. U pravcu napretka i prosperiteta grada lokalna uprava radiće i u ovoj godini.

 

 

USPJEŠNA GODINA ZA NIKŠIĆKA PREDUZEĆA

 Prethodna godina bila je uspješna za nikšićka javna preduzeća. U koordinaciji sa lokalnom upravom naporno se radilo na rješavanju problema vodosnabdijevanja pa je u prošloj godini urađeno oko 190 kilometara vodovodne mreže, a više od hiljadu 300 domaćinstava dobilo je vodu.

Usvajanjem Izvještaja o radu JP Vodovod i kanalizacija Nikšić za prošlu godinu i odbornici su potvrdili pozitivno poslovanje ovog preduzeća.

Ostvarena realizacija poslova u 2018.godini za Komunalno preduzeće je na zavidnom nivou, ali u cilju podizanja nivoa kvaliteta komunalnih usluga, efikasnijeg rada i postizanja pozitivnog poslovnog rezultata potrebno je otkloniti određene nedostatke.

Autobuska stanica poslovala je sa pozitivnim finansijskim rezultatom, a dobit je bila oko 10 hiljada i 300 eura što je doprinijelo potpunoj stabilnosti u radu.

Najposjećeniji objekat u prošloj godini u našem gradu bio je Sportski centar koji je prepoznat kao dobar domaćin za održavanje brojnih takmičenja na državnom i međunarodnom nivou. U prošloj godini postignut je dobar rezultat u osnovnoj i nešto lošiji u dodatnoj djelatnosti.

Služba zaštite i spašavanja na prostoru naše opštine imala je veliki broj intervencija, a u toku ove godine nastaviće sa materijalno tehničkim opremanjem službe, kao i kadrovskim obučavanjem.

Na današnjoj sjednici izvještaje o radu predstavili su i Javna ustanova Zahumlje koja je u prošloj godini imala preko stotinu programa, Muzeji i galerije Nikšić, ustanova koja je realizovala planirano. Bilo je riječi i o radu Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju i osobe sa invaliditetom, Turističke organizacije i Parking servisa, kao i o ostvarivanju socijalne politike u opštini.