Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

PREDSJEDNIK ĐUKANOVIĆ PRIMIO AKREDITIVNA PISMA AMBASADORA

08.02.2019
image

Predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović, primio je danas u Rezidenciji na Cetinju akreditivna pisma novoimenovanih, izvanrednih i opunomoćenih ambasadora: Republike Turske Songul Ozan, Republike Bugarske - Meglenu Ivanovu Plugčievu i Republike Koreje - Čoi Hjong-čana.

Kako se navodi u saopštenju, predsjednik Đukanović je nakon ceremonije prijema akreditivnih pisama, pojedinačno primio ambasadore i poželio im dobrodošlicu u Crnu Goru i uspješno obavljanje diplomatske misije u obostranom interesu.

Đukanović je iskazao zadovoljstvo odnosom turske države prema crnogorskoj zajednici u toj zemlji, ali i značajnim brojem uspješnih ljudi iz Turske koji borave u Crnoj Gori, što je, kako je kazao, posljedica i istorijskih korijena koji nas povezuju i predstavljaju osnov saradnje u budućnosti.

,,Uz kontinuiranu razvojnu pomoć TIKE i stipendiranje naših studenata, Crnoj Gori je u ovoj fazi razvoja izuzetno dragocjena i podrška u nadgradnji znanja i transfer tehnologija, kako bi što prije sustigli evropski tempo razvoja, ocijenio je Predsjednik. Uz izuzetno dobro razuđenu saradnju u brojnim oblastima, naredni period biće posvećen jačanju ekonomskih veza, imajući u vidu razvojni nivo Turske'', kazao je Đukanović.

On je tokom razgovora sa ambasadorkom Bugarske podsjetio na tradicionalno prijateljstvo između dvije zemlje i naroda, ističući da odgovornim odnosom prema tom nasljeđu unapređujemo odnose na savremenim osnovama.

Predsjednik Đukanović je poželio dobrodošlicu i novonaimenovanom ambasadoru Republike Koreje iskazujući zainteresovanost za dalji razvoj saradnje na temeljima dobrih političkih odnosa.

Uz unapređenje ugovorne baze, podsjetio je na interesovanje te zemlje da sarađujemo u oblasti energetike, infrastrukture i informacionih tehnologija, kao i projekata za zaštitu životne sredine.