Sportisti Španije pod prismotrom na doping

Predsjednik WADA Vitold Banka je zaprijetio Španiji ozbiljnim posljedicama zbog situacije s dopingom.

Od 2017. do 2022. godine Španska antidoping agencija (CELAD) pokušava izbjeći sankcije protiv španskih sportista zbog pozitivnih doping testova.

“Svjetska antidoping agencija (WADA) već neko vrijeme proučava to pitanje. Dobro smo svjesni duboko ukorijenjenih problema u španskoj andidoping agenciji. Razočaran sam nivoom saradnje CELAD-a, dok nastojimo poboljšati sistem za španske sportiste. Nedopustivo je da postoje slučajevi dopinga koji nisu pravovremeno rješavani, uprkos redovnom nadzoru WADA-e“. kazao je Banka i dodao:

„Sva ova pitanja temeljno istražuje WADA. Ako se ne riješe brzo, jasno je da će to dovesti do ozbiljnih posljedica za španski sport”, rekao je predsjednik WADA.

Testitranje, obrada rezultata ali i određeni probelmi u zakonodavstvu Španije su odavno problem sa kojima se WADA susreće.

Prije dvije godine i Crna Gora je bila u problemu, došlo je do promjene u crnogorskom sportu pa je dr Marko Begović uspio da spriječi sankcije dolaskom u tadašnjoj Upravi za sport umjesto Vasilija Laloševića.

Višegodišnje probleme zbog dopinga WADA je imala i sa ruskom agencijom Rusada.

Foto: PR Centar

NIKŠIĆ PROGNOZA

Table of Contents