Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

PRIZNANJA NAJBOLJIM ŽENAMA IZ OBLASTI SPORTSKE NAUKE

15.04.2019
image

Na 16. Međunarodnoj naučnoj konferenciji Crnogorske sportske akademije održanoj u Cavtatu za najboljeg mladog naučnika proglašena je Daša Pruš sa Univerziteta u Ljubljani, a za najbolju ženu u nauci Rozelin Okeh sa Memorijal Univerziteta u Njufaundlendu, u Kanadi.

Daša Pruš je master fizičkog vaspitanja i doktorand na Univerzitetu u Ljubljani. Nagradu koju je dobila smatra stimulativnom, tim prije što je na početku istraživačkog puta u nauci, a konferencija je odlična prilika za mlade istraživače da počnu da predstavljaju svoje rad.

“Ovo je poput probijanja leda, naravno ovo je veliko postignuće i prilika da pokažete svoj potencijal”, navodi Daša.

Na konferenciji u Dubrovniku se predstavila na oralnoj sesiji na temu “Znanje i upotreba prehrambenih dodataka među hip hop plesačima”. Daša i inače izučava oblast plesa, uglavnom, moderne plesove, jer to polje i nije toliko istraženo, a hip hop plesači su zaista zanemarena populacija u medicinskim istraživanjima. Pitali smo najbolju naučnicu konferencije zašto je sportska nauka primamljiva.

"Mnoge velike stvari mogu biti uključene i mislim da su istraživači znatiželjni po pitanju toga što može da se vidi ”iza zavjese”, odnosno, ko sve stoji iza sportiste. Smatram da zaboravljamo da je sportista samo izvođač i da iza njega postoji mnogo ljudi koji rade za njegov napredak. Oduvijek sam se pitala što je to ”iza zavjese” i to je moja strast, ne samo na nauci o plesu i u polju plesa, već i u drugim sportovima", otkriva nam najbolji mladi naučnik na ovogodišnjoj CSA konferenciji.

Rozelin Okeh sa Memorijal Univerziteta u Njufaundlendu, u Kanadi, je posvećena istraživanju u sportskom turizmu.

"Znam da je tema bila o sportu i fizičkoj aktivnosti, ali s obzirom na to da dolazim iz sfere turizma, uspjela ovdje izložiti temu iz sportskog lovnog turizma i to je bila tema na koju se moj tim bazirao – dakle održivi sportski lov, posebno lov na losove u Njufaundlendu, odakle ja dolazim. Ja sam istraživač i zaista volim da istražujem. Moje najjače strane su u turizmu i eko turizmu i mogu Vam reći da sam iznenađena što sam dobila nagradu za ženskog istraživača", priznaje prof. Okeh.