Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

M.O.R.T.: PUNO PRIJATELJA I LJUBAVI NAS DOČEKA U NIKŠIĆU, ZATO SE RADO VRAĆAMO

14.10.2018
image

Sinjski punk-blues bend M.O.R.T., već nekoliko godina svojim sirovim zvukom i hipnotišućim nastupima oduševljava hrvatsku i regionalnu alternativnu publiku, a vjernu bazu fanova stekli su i u Nikšiću. Od osnivanja 2003. godine, objavili su tri albuma, osvojili veliki broj nagrada, pa se može reći da su tokom vremena postali jedan od najboljih rok sastava na ovim prostorima.

Sjajni muzičari gostovali su nekoliko puta u Nikšiću, za koji kažu da je jedan od najgostoljubivijih gradova koji su ikada posjetili.

„Stvarno nam je u top pet mjesta. Puno prijatelja i njihove ljubavi nas uvijek dočeka u Nikšiću, publika je energična i baš se prepušta muzici, to se osjeti jako, zato se uvijek rado vraćamo”, kazao je u razgovoru za portal RTNK, gitarista benda, Bože Blajić- Zvrk.

Nikšićka publika, nadaleko poznata po simpatijama prema žestokom zvuku i živim nastupima, odlično je prihvatila ovaj sastav. Basista, Jakov Maleš-Kikos, objasnio je da je sve počelo od njihovog prvog nastupa u našem gradu, kada nijesu bili previše poznati.

“Svirali smo po dva puta na tri mjesta, ako me pamćenje dobro služi- NK Pub, Blues Brothers Bar i Lake Fest. Svako mjesto ima svoju priču, ali svaki put smo bili odlično primljeni. I prvi put, kad još niko nije znao za nas i posljednji put na Lake Festu, kada smo svirali u 2 iza ponoći, a publika je vjerno čekala. I onda smo se još kasnije do jutra družili po kampu”, prisjeća se Kikos.

Kako je dodao, uskoro ćemo imati priliku da ih ponovo slušamo u Crnoj Gori, ali nije htio da otkrije previše detalja.

“Za Nikšić ćemo sljedeći put morati naći veći prostor ili održati nekoliko svirki zaredom. Veselimo se tome”, naveo je Kikos.

Hrvatski rokeri pokrenuli su indiegogo kampanju prikupljanja sredstava za završetak novog albuma, prvog na engleskom jeziku, s kojim, kako su poručili, teže ka evropskom i svjetskom tržištu.

“To je jedna vrsta dizanja kredita, ali ne kod banke već kod publike. Tako da sada nijesmo u dužničkom ropstvu, već svoje rate vraćamo sa smješkom. Podršku su nam pružili svi čiji smo broj mobilnog imali ili ih susreli na nekom od posljednjih koncerata. Na našoj sceni se svi poznaju i svi rade zajedno, ne postoje podjele po žanrovima ili državama. Premalo nas je za to. Hvala svima, da ne izdvajamo nekoga od dvadesetak onih koji su poslali video ili nam pomogli na bilo koji drugi način”, objasnio je Kikos.


Preko indiegogo stranice uspijeli su da naparave pravi kolektivni poduhvat, kojim su dokazali da se album može snimiti i bez diskografske pomoći.

“Odnosno pokazalo se da imamo jako puno prijatelja koji vjeruju u to šta radimo i ulažu svoj novac bespovratno u naš rad i trud, čak i kada radimo album na engleskom jeziku”, rekao je gitarista benda.

Podrška je stigla sa svih strana, od Rockradija Beograd, preko Hladnog Piva, Brkova, Davora Gobca i mnogih drugih.

“Skoro svako koga smo zamolili za pomoć odazvao se, kako kolege naše generacije tako i stariji asevi. Nemoguće je sve nabrojiti, a da nekoga ne zaboravimo, ali od sveg srca im hvala”, naveo je Zvrk.

Indiegogo kampanja bila je više nego uspješna i sredstva za snimanje albuma u potpunosti su prikupljena, a kako zaključuju u bedu, sada je na njima da opravdaju povjerenje.

 

Jovana Lasica