Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

ĐUKANOVIĆ URUČIO AKREDITIVE ŠOFRANAC LJUBOJEVIĆ I MARKOVIĆU

13.10.2021
image

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je novoimenovane ambasadore Crne Gore pri Evropskoj uniji i u Italiji Petra Markovića i Milenu Šofranac Ljubojević i uručio im akreditivna pisma, saopšteno je iz Đukanovićevog Kabineta.

Kako su naveli, Đukanović je čestitao Markoviću izbor na važnu dužnost za Crnu Goru i poželio uspjeh u obavljanju diplomatske misije.

“Uz zadovoljstvo što će naša država imati svog predstavnika na tako važnoj poziciji za Crnu Goru, imajući u vidu nivo odnosa sa EU, dinamiku procesa pregovaranja i stalno potenciranje ambicije da postanemo članica EU, Đukanović je ambasadoru Markoviću poželio da optimalno obavi posao sa stanovišta interesa Crne Gore, dajući neophodan impuls oživljvavanju procesa i doprinoseći ostvarenju strateškog cilja”, navedeno je u saopštenju.

Marković je uz zahvalnost za čestitke i datu saglasnost za, kako je kazao, “izazovnu i odgovornu funkciju”, iskazao uvjerenje da će opravdati ukazano povjerenje i sa konkretnim planom rada, snažeći kapacitete Misije, prenositi poruke o Crnoj Gori kao budućoj državi članici.

Iz Kabineta napominju, Đukanović je uz čestitke za imenovanje ambasadorki Šofranac Ljubojević, podsjetio na značaj saradnje sa važnim susjedom i partnerskom zemljom Italijom, uz uvjerenje da će novoimenovana ambasadorka u Rimu, “ukazano povjerenje iskoristiti na najbolji mogući način u službi prioritetnih interesa naše zemlje”.

“Ukazao je na značaj političke saradnje sa Italijom kao međunarodnim partnerom koji u kontinuitetu pruža snažnu podršku integraciji Crne Gore i regiona, kao i na mogućnosti jačanja bilateralnih veza naročito u oblasti ekonomije, investicija i standarda”, dodaje se u saopštenju.

Kako su naveli, Šofranac je uz zahvalnost za prijem i čast koja joj je ukazana ovom prilikom, apostrofirala na visoki značaj jačanja veza sa susjednom zemljom sa kojom dijelimo istorijske i partnerske odnose.

“Naglasila je da će mandat posvetiti prioritetnim ciljevima za dobrobit i interes Crne Gore, naročito u domenu ekonomske saradnje i na polju kulture i obrazovanja, kao i na planu jačanja podrške integraciji Crne Gore u evropske strukture”, zaključuje se u saopštenju.