Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

ĐUKANOVIĆ: CG MOŽE POSTOJATI SAMO KAO DRŽAVA SLOBODNIH GRAĐANA

13.07.2020
image

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović položio je vijenac na spomenik Partizanu borcu na brdu Gorica i čestitao građanima 13. jul - Dan državnosti.

"Ove godine zbog pandemije COVID-19 Trinaesti jul ne obilježavamo na tradicionalan način. Međutim, prema ovom najvećem datumu iz slavne crnogorske istorije uvijek se odnosimo jednako - s poštovanjem i ponosom. Prošle su 142 godine od Berlinskog kongresa na kome je Crna Gora dobila zvanično međunarodno priznanje. I 79 godina od Trinaestojulskog ustanka 1941. kad je Crna Gora, u duhu svoje slobodarske i moralne tradicije, prva u Evropi masovno ustala protiv fašizma.

Zato, Trinaesti jul slavimo kao Dan državnosti. Iako su događaji na ovaj dan 1878. i 1941. godine različiti po karakteru i značenju, i jedan i drugi su jednako važan iskaz onoga što država Crna Gora u istoriji jeste. Na Berlinskom kongresu velike sile su nam priznale nezavisnost i državnost, koju smo mnogo ranije sami izborili. Tada su Crnoj Gori priključene teritorije sa stanovništvom različitih konfesija i nacija. To je bio prvi korak ka stvaranju građanskog multietničkog društva, na čiji smo karakter i domete veoma ponosni, jer je izdržao sva iskušenja i u najtežim vremenima", kazao je Đukanović.

Odlučni smo, dodaje, da do kraja odbranimo taj društveni model, jer Crna Gora, ističe, može postojati samo kao država slobodnih i ravnopravnih građana, bez obzira na vjeru i naciju.

"Našu savremenu državnost temeljimo i na pokretu koji je započeo Trinaestojulskim ustankom 1941. Tada je slobodarska i antifašistička Crna Gora krenula u odlučnu borbu za socijalno i nacionalno oslobođenje, za državno ime koje joj je ukinuto 1918. Bio je to ne samo početak oslobodilačke borbe, već i borbe za obnovu Crne Gore, ravnopravne sa drugim republikama u ondašnjoj Jugoslaviji.

Trinaestojulskim ustankom većinska Crna Gora, zajedno sa drugim jugoslovenskim narodima, svrstala se u antifašističku koaliciju kojoj su pripadale vodeće zemlje svijeta, za ideju na kojoj počiva savremena Evropa. Zato, crnogorski antifašizam znači i opredjeljenje za Crnu Goru kakvu danas imamo - nezavisnu i međunarodno priznatu državu, članicu NATO, posvećenu evropskim vrijednostima i članstvu Crne Gore u EU.Uz najbolje želje za dalje zajedničke uspjehe, svim građanima Crne Gore gdje god da su, čestitam Dan državnosti, sa tradicionalnim pozdravom: Nek’ je vječna Crna Gora"!, zaključio je Đukanović.