Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

ĐUKANOVIĆ: JEVREJSKA ZAJEDNICA JE NEODVOJIVI DIO DOSTIGNUĆA CRNE GORE

27.09.2020
image

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović čestitao je jevrejski praznik Jom Kipur predsjednici Jevrejske zajednice u Crnoj Gori Nini Ofner Bokan i svim pripadnicima Jevrejske zajednice u Crnoj Gori.

"Jom Kipur, praznik pomirenja, pokajanja i praštanja je podstrek milosrđu i uzvišenom osjećaju zajedništva s ljudima, što naši narodi s ponosom baštine kroz svu istoriju. Na tome je utemeljena i viševjekovna tradicija njegovanja multietničkog sklada u Crnoj Gori, po čemu je prepoznatljiva u regionu i u širem okruženju", navodi Đukanović.

U čestitki kaže da su ove univerzalne vrijednosti i tekovine antifašizma "legitimacija savremene Crne Gore, uvažene članice NATO, lidera u pregovaračkom procesu sa EU i važnog faktora regionalne stabilnosti, što je siguran okvir i za očuvanje kulturnog i nacionalnog identiteta Jevreja u našoj zemlji, i u ovom dijelu Evrope".

"Pripadnici Jevrejske zajednice, neodvojivi su dio svih naših zajedničkih dostignuća. Na tim osnovama moguće je odlučnije suprotstavljanje pojavama antisemitizma, asimilacije, ksenofobije, nacionalizma i svih sličnih pojava sa kojima se i danas Evropa i svijet suočavaju. Aktivne mjere na očuvanju i izgradnji mira, ostvarivanju održivog razvoja i njegovanju međuvjerskog i međunacionalnog dijaloga, kontinuirani su odgovor crnogorskih institucija na ovakve pojave. Kontinuitet takvog postupanja mora biti očuvan i u narednom periodu na svim adresama u Crnoj Gori. To je naš zajednički zadatak u čijem daljem uspješnom ostvarenju Jevrejska zajednica, kao i do sada, ostaje siguran oslonac", nvodi se u čestitki Đukanovića.