Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

BEGIĆ: NE POSTOJI PROBLEM SA BROJEM TESTOVA, MOLIMO PUTNIKE ZA RAZUMIJEVANJE

15.07.2020
image

U Institutu za javno zdravlje završen je pres Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti.

Na presu su govorili pomoćnik direktora IJZ dr Senad Begić i dr Sreten Kavarić iz Kliničkog centra.

Begić je saopštio da je u posljednja 24 sata zabilježeno 78 novopozitivnih slučajeva na koronavirus.

Ukupan broj PCR analiza u CG uključujući i one koji su poslati u Njemačku je 27.742 hiljade, kazao je Begić.

''Hospitalizovano 121 pacijenata - 29 u KCCCG. Na internoj 12, u intenzivnoj dva na mehaničkoj ventilaciji. Jedan stabilno drugi nestabilno. U klinici za infektivne bolesti svih 16 dobrog stanja. Imamo i jedno dijete čiji je osnovni razlog akutna upala slijepog cirijeva i dobro je. U Beranama su dva životno ugrožena a ostali su dobrog zdravstvenog stanja. U Baru su 23 hospitalizovana, jedan sa teškom slikom a ostali stabilni. U NK 22, tri u ozbiljnom ostali stabilni. Tri u Brezoviku i stabino su i u Kodri su dva od kojih je jedan na mehaničkoj ventilaciji i ima osnovno oboljenje - stanje nakon operacije karcinoma. U Brezoviku i pet osoba koje su asimptomatične i u samoizolaciji su'', kazao je Kavarić.

''IJZ ne komentariše pojedinačne slučajeve obolijevanja i to je nešto sa čime ćemo da nastavimo. Epidemiolog IJZ je trenutno u HN gdje pruža ispomoć Domu zdravlja. Ustanove socijalnog zbrinjavanja su u posebnom režimu rada ali s obzirom na karakteristike virusa iluzorno je očekivati da se virus neće desiti i u tako zatvorenim kolektivima'', kazao je Begić.

''IJZ još davno preporučio da se sva putovanja u inostranstvo koja nisu urgentna odgode. Svi kapaciteti su angažovani na sprečavanje daljeg širenja kapaciteta. Testiranja na lični zahtjev će biti po strani stavljena jer ne predstavljaju urgentnost za postupanje. Teške odluke se donose a ova ne ugrožava ničiji život već suprotno. Molim putnike za razumijevanje. Situacija je takva. Mi moramo suzbijati epidemiju jer je situacija takva'', kazao je Begić.

'Ne raspolažemo sa informacijom vezanom za datum uspostavljanja letova Beograd - Tivat'', kazao je Begić.

''Ne postoji problem sa dostupnim testovima. Epidemiološki kada se obolijevanje širi idemo iz faze u fazu. Jedna od situacija koja je predviđena u postupanju je i činjenica da se svi kontakti ne moraju testirati. Kontakti pozitivne osobe idu u samoizolaciju i biće testirani ako razviju simptome'', kazao je Begić.

''Što se tiče kašnjenja izdavana rješenja to je pitanje za sanitarnu inspekciju. Osoba koja ima simptome mor biti u samoizolaciji. Sve osobe koje su testirane moraju da se ponašaju odgovorno i samoizuluju, ne moraju da čekaju rješenje inspekcije'', naveo je Begić.

''Tačno je da se kovid pojavio u porodilištu KCCG. Ljekari izolovani i pod nadzorom su. Dobrog su stanja i niko nije hospitalizovan već su u kućnim uslovima'', kazao je Kavarić. ''Rad u KCCG podrazumijeva korišćenje lične zaštitne opreme. Koleginice koje su fizički odvojene u Inst. za zaštitu djece u prilici su da preuzmu dežurstva tamo gdje su novorođene bebe'', dodao je on.

''IJZ je više puta rekao da svako masovno okupljanje smatramo rizikom i tu nema rizika ni u organizaciji. Mi moramo da se priviknemo novom svijetu. Sva masovna okupljanja ne da nisu potrebna nego su potencijalno opasna i kao takve ih treba testirati'', kazao je Begić.

''IJZ ne predstavlja problem niti je razlika da li će neko biti u samoizolaciji ili karantinu. Posebnih uslova za studente neće biti. Uradiče se sve ono da bi se minimizirao rizik da neko unese virus u CG. Zaista je očekivati da i tu imamo slučajeve importacije i za očekivati je da imamo među studentima i asimptomatske i moraju biti spremni da među njima neko bude pozitivan'', kazao je Begić.

On je naveo i da negativan PCR test ne utiče na skraćenje rješenja o samoizolaciji.

''Metodologija je takva. Kada je došlo do povećanja broja slulajeva bili smo svjesni da će CG biti uklonjena sa liste zemalja. Nismo slali više analiza za Njemačku. Inoviran je protokol koji će omogućiti ne onako široko uzorkovanje već više vezano za uspostavljene kliničke i epidemiološke indikacije iz prostog razloga da bi mogli kontrolisati broj uzoraka koji dolazi u IJZ. Kapaciteti laboratorije su takvi kakvi jesu. Uspjeli smo da izvučemo maksimum i iz opreme i kompletnog kadra. Moramo biti svjesni toga i te kapacitete podrediti razvoju epidemije'', odgovorio je Begić.

''Nismo slali više analiza za Njemačku. Inoviran je protokol koji će omogućiti ne onako široko uzorkovanje već više vezano za uspostavljene kliničke i epidemiološke indikacije iz prostog razloga da bi mogli kontrolisati broj uzoraka koji dolazi u IJZ. Kapaciteti laboratorije su takvi kakvi jesu. Uspjeli smo da izvučemo maksimum i iz opreme i kompletnog kadra. Moramo biti svjesni toga i te kapacitete podrediti razvoju epidemije'', odgovorio je Begić.