Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

BOROVINIĆ - BOJOVIĆ: VAKCINACIJA KRAJEM JANUARA ILI POČETKOM FEBRUARA

15.01.2021
image

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović kazala je da u izradi Nacionalne strategije za imunizaciju protiv koronavirusa aktivno učestvovao eminentan broj stručnjaka iz Crne Gore.

Bojović je kazala da su u toku intezivni pregovori što se tiče nabavke vakcine.

"Mi se nadamo da ako pregovori budu tekli ovom dinamikom, da ćemo započeti vakcinaciju u predviđenom roku, što znači krajem janaura, početkom februara", kazala je Bojović i dodala da konkretan datum sada ne može da saopšti.

Odgovarajući na pitanje koliko smo opremljeni za prijem vakcina, epidemiolog Instituta za javno zdravlje Dragan Laušević kazao je da nema nikakvog razloga za brigu.

"Crna Gora sada ima kapacitete da primi hitne isporuke. Na tri mjesta imamo mogućnost da držimo vakcine na niskim temperaturama", rekao je Laušević.

Govoreći o Nacionalnoj strategiji Laušević je kazao je da cilj se pokaže da Crna Gora na jedan sistematičan način pristupa velikom izazovu.

Šefica Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori Mina Brajović poručila je Strategija ima jedan cilj da se omogući jednako dostupna vakcina za sve građane u Crnoj Gori, te da se smanji broj smtnih slučajeva i oboljelih,samim tim i pritisak na zdravstveni sistem Crne Gore.

"Prioritetne grupe su zdravstveni radnici, heroji u bijelom, koji su svih mjeseci pandemije stajali na prvoj liniji odbrane. Osim njih, prioritetne grupe su i starije osobe i hronični bolesnici", kazala je Brajović.