Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

CG POSTAVILA REKORD: TOKOM PRVOG DANA VAKCINISANO SKORO DESET HILJADA LJUDI

04.05.2021
image

Tokom prvog dana masovne imunizacije protiv koronavirusa u Crnoj Gori vakcinu je primilo skoro 10 hiljada građana. Od toga, aplicirano je 7.784 prve doze i 1.482 druge doze, saoštili su večeras iz Ministarstva zdravlja.

Kako ističu, Crna Gora je tako postavila rekord u Evropi po broju datih doza u jednom danu srazmjerno broju stanovnika.

Prema dostupnim podacima, do sada je rekorder bila Njemačka koja je vakcinisala milion stanovnika u jednom danu, što je 1,2 odsto cjelokupne populacije.

Crna Gora je, naglašavaju u Ministarstvu, danas vakcinisala 1,5 odsto stanovništva.

,,Crna Gora je među rijetkim državama svijeta koja, srazmjerno broju stanovnika, ima kapacitete da u jednom jedinom danu vakciniše skoro 10 hiljada građana. Ovo je uspjeh cijele države, sa naglaskom na građane čija je svijest o značaju vakcinacije za čistu desetku”, poručila je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

U Crnoj Gori, do 4. maja ukupno je dato 74.947 doza vakcina protiv koronavirusa. Od toga, prvu vakcinu je dobilo 48. 719 građana, a 26.226 ima kompletno vakcinisanih.

Podsjećamo, u Nikšiću je počela masovna vakcinacija na 20 punktova - 6 u Tehnopolisu, 8 u sali OŠ "Luka Simonović“ i 6 u OŠ „Mileva Lajović Lalatović“.  

Oko 40 ljekara i 30 medicinskih sestara angažovano je u dvije smjene, od osam do 20 časova, kao i radnici tehničke službe.