Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

DAVIDOVIĆ: POKAZATI TURISTIMA DA JE CG BEZBJEDNA DESTINACIJA

31.05.2020
image

Državni sekretar Ministarstva turizma i održivog razvoja Damir Davidović istakao je da je važno da turiste dočekamo na pravi način kako bi se uvjerili da je Crna Gora kvalitetna i bezbjedna turistička destinacija.

Podsjetimo, Crna Gora od ponoći otvara granice. Prema posljednjim informacijama NKT-a u našu zemlju, bez karantina i izolacije, moći će stanovnici 26 zemalja.

Davidović je, gostujući u Dnevniku TVCG, kazao da se očekuje da već u ponoć turisti sa njemačkog govornog područja dođu u Crnu Goru.

"U početku to će biti manji broj gostiju koji će biti individualni, a jako je važno da ih dočekamo na pravi način, da se oni uvjere u procedure koje se sprovode u Crnoj Gori. Mogu preko društvenih mreža da vide informacije da je Crna Gora više nego kvalitetna i bezbjedna turistička destinacija, da se putuje bez problema, što su jako važne informacije i vjerujemo da će to motivisati veći broj gostiju da dođe kod nas", kazao je Davidović.

On je istakao da su proteklih mjesec dana neki od najznačajnijih evropskih medija pisali o Crnoj Gori.

"Prvo o tome kako se Crna Gora dobro nosi sa krizom, a potom da je Crna Gora prva zemlja u Evropi koja nema aktivnih slučajeva korona virusa. To što smo 'korona free' destinacija će biti jedna od osnovnih pretpostavki za svakog turistu koji dolazi, koliko je destinacija bezbjedna", poručio je Davidović.

Da bi se spriječila ponovna pojava korona virusa u našoj zemlji, s obzirom na to da pri ulasku nema testiranja ni karantina, Davidović naglašava da su mjere jasno propisane - od restoraterstva, hotelijerstva, plaža.

"Ovo je situacija u kojoj svako mora da da određeni doprinos i svi moramo insistirati na primjeni tih pravila. Ta pravila nijesu komplikovana. Naravno, svima bi bilo lakše da ih nema, ali ona služe da zaštite i naše javno zdravlje, sve uposlene u turizmu, sve naše građane i turiste koje dolaze", poručio je Davidović.

Kada je riječ o mjerama za pomoć privrednicima, naveo je da je samo za april mjesec isplaćeno dva miliona eura, za preko pet hiljada zaposlenih u sektoru tiruzmu.

"Treći set mjera će uskoro biti usvojen. Nadamo se da će ova sezona biti što bolja, ali da spremimo modele podrške kroz Investiciono-razvojni fond i poslovne banke za slučaj da sezona ne bude toliko dobra, te kako da sačemao narednu. Tu su u pitanju i razvojne mjere, mnogo se fokusiramo na investicije", naveo je Davidović.