Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

DIK: PREBIVALIŠTE SE BRIŠE KAO USLOV ZA GLASANJE U KARANTINIMA

08.08.2020
image

Na današnjoj sjednici Državne izborne komisije posebna pažnja posvećena je Tehničkim preporukama za održavanje izbora u cilju epidemiološke zaštite birača. Tokom višesatne diskusije članova Državne izborne komisije, ovo pitanje se sagledalo u svim pravnim detaljima i praktičnim implikacijama, saopšteno je iz DIK-a.

"Imajući u vidu reagovanja političkih subjekata kao i nevladinog sektora u vezi sa ovim pitanjem, a cijeneći prije svega usklađenost Tehničkih preporuka sa Zakonom o izboru odbornika i poslanika, zaključeno je da u preporukama ne postoji ni jedna odredba koja bi ograničila pravo glasa građanima Crne Gore. Naprotiv, njihova potpuna usklađenost
sa Zakonom o izboru odbornika i poslanika, Pravilima o glasanju putem pisma, koja su se primjenjivala duži niz godina, govori u prilog da je Državna izborna komisija, poštujući mjere Nacionalnog koordinacionog tijela, Instituta za javno zdravlje i naredbe Ministarstva zdravlja koje obavezuju sve građane Crne Gore, samo pojasnila proceduru glasanja uz sprovođenje epidemiološke zaštite tokom izbornog dana.

Takođe, predsjednik Državne izborne komisije je već ranije saopštio da preporuke kao takve, po svojoj pravnoj prirodi ne suspenduju biračko pravo koje je garantovano najvišim pravnim aktom, Ustavom Crne Gore i Zakonom o izboru odbornika i poslanika", navodi se u saopštenju.

Državna izborna komisija usvojila je i izmjene Tehničkih preporuka za održavanje izbora u cilju epidemiološke zaštite birača, a koje se odnose na glasanje osoba koje se nalaze u karantinu. Izmjenama je osobama koje se nalaze u karantinu omogućeno da ostvare biračko pravo bez obzira na to da li se karantin nalazi u mjestu prebivališta osobe.

"U Tehničkim preporukama za održavanje izbora u cilju epidemiološke zaštite birača u poglavlju „Glasanje u karantinu“ u stavu 1 riječi: „ukoliko se objekat karantina nalazi na području opštine gdje birač ima prebivalište tj. gdje je upisan u birački spisak“ brišu se", navodi se u saopštenju DIK-a.

Podsjetimo, prethodna preporuka DIK-a glasila je:

"Lica koja su rješenjem zdravstveno sanitarne inspekcije stavljena u institucionalni karantin mogu da ostvare svoje biračko pravo ukoliko se objekat karantina nalazi na području opštine gdje birač ima prebivalište tj. gdje je upisan u birački spisak, a u skladu sa Zakonom o izboru odbornika i poslanika, Pravilima o glasanju putem pisma i primjenu epidemioloških preporuka".

Državna izborna komisija, kako kažu, ostaje pri principu otvorenosti, te poziva političke subjekte, nevladin sektor i stručnu javnost da dostave svoje prijedloge do ponedjeljka 10. avgusta 2020. godine do 12 časova, na mejl Državne izborne komisije komisija@dik.co.me.