Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

DPS: ČLANSTVO U EU JE PRIORITET

image

Demokratska partija socijalista zalagaće se za obnovu Crnogorske pravoslavne crkve, navodi se u prijedlogu novog političkog programa te stranke koji će biti usvojen na 8. Kongresu te partije zakazanom za 30. novembar, piše Pobjeda.

"Radićemo na obnovi Crnogorske pravoslavne crkve, kao neodvojivog dijela crnogorskog državnog i nacionalnog identiteta. Naša je dodatna obaveza snaženje crnogorskog nacionalnog identiteta, koji je najviše na udaru onih koji svojim paternalističkim pristupima i negacijom crnogorskog nacionalnog i kulturnog identiteta suštinski negiraju potrebu postojanja Crne Gore" - navodi se u prijedlogu programa u dijelu identiteta, koji ekskluzivno objavljuje Pobjeda.

U pitanju je značajna izmjena političkog programa DPS-a kada je u pitanju odnos te stranke prema crkvenom pitanju, imajući u vidu da su na prošlom kongresu u svom političkom programu zapisali da se zalažu za jednu pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori.

"U cilju prevazilaženja podjela u crnogorskom društvu, a poštujući najveće međunarodne standarde, DPS ostaje privržena opredjeljenju da se podjela među pravoslavnim vjernicima može prevazići uvažavanjem istorijskih činjenica, kao i savremenih strateških državnih ciljeva, kroz jedinstvenu i organizaciono samostalnu pravoslavnu crkvu koja će proctor svog djelovanja uskladiti s međunarodno priznatim granicama države Crne Gore" - navodi se u političkom programu DPS-a, koji je usvojen na 7. Kongresu održanom 2016. godine, prenosi Pobjeda.

Ideju o jednoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori posljednjih godinu dana je zastupao predsjednik DPS-a Milo Đukanović, ali je ta inicijativa oštro kritikovana i odbačena od strane Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve. U novom političkom programu DPS-a podsjeća se da je ta partija u ,,snaženju crnogorskog državnog i nacionalnog identiteta, napravila neke važne korake i doprinijela njegovom utemeljenju i definisanju“.

"Ipak, ostao je još jedan iskorak kojim ćemo ispraviti veliku nepravdu učinjenu Crnoj Gori na početku 20. vijeka - navodi se u prijedlogu programa koji je upućen predsjednicima svih opštinskih organizacija. Navodi se da je ta stranka pobornik principa razdvojenosti države i vjerskih zajednica, što je ustavni i univerzalni evropski princip. - Odlučno zagovaramo nemiješanje države u djelovanje vjerskih zajednica koje počiva na religiji. Ali, isto tako, protivimo se miješanju vjerskih zajednica u poslove države. Posebno političkom djelovanju koje je nespojivo s njihovom misijom" - navodi se u prijedlogu političkog programa, piše Pobjeda.

Novi politički program ima ukupno devet cjelina i jedna od ključnih odredbi je, kako se i očekivalo, zalaganje za članstvo u Evropskoj uniji.

"U Uniju želimo ući kao ravnopravna članica, spremna da se izbori i suoči sa svim obavezama članstva. Zato Evropska unija ostaje naš ključni strateški partner. Istovremeno, od esencijalne važnosti je da pristupanje svih država regiona Evropskoj uniji ostane jedan od prioriteta Unije. Članstvo će doći kao prirodna posljedica urađenog" - navodi se u prijedlogu programa, prenosi Pobjeda.

Dobrosusjedski odnosi i međunarodna saradnja, kako se navodi, predstavljaju ključ za stabilnost, izbjegavanje konflikata i sukoba.

"Crna Gora već decenijama predstavlja primjer prostora okupljanja, dijaloga i spajanja različitosti. To nas čini posebnim u regionu. Sve razvijenija saradnja i snažniji odnosi s partnerima na međunarodnoj sceni i obnova saradnje s tradicionalnim prijateljima biće u našem stalnom fokusu" - navodi se, između ostalog, u prijedlogu programa.

U prijedlogu političkog programa se najavljuje izrada nove strategije vanjskih odnosa i reforma crnogorske diplomatije.

"Polazeći od pozicije u regionu, vodeće uloge u procesu evropskih integracija i članstva u Sjevernoatlantskoj alijansi, pripremićemo novu strategiju vanjskih odnosa Crne Gore i reformisati diplomatiju. Kroz novi strategijski okvir dodatno ćemo ojačati mjesto Crne Gore na regionalnoj i međunarodnoj sceni koristeći i prednosti koje naš položaj ima. Osnažićemo diplomatiju kako bi pomogli našoj privredi u izlasku na strana tržišta, doveli dodatne investicije u Crnu Goru i dodatno radili na zaštiti naših građana u inostranstvu, i ukidanju prepreka za bezvizno putovanje" - navodi se u dokumentu, prenosi Pobjeda.