Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

EKONOMSKI RAST BIĆE REALNOST I NAREDNIH GODINA

image

Dinamičan ekonomski rast u Crnoj Gori biće realnost i u narednim godinama, najavio je potrpedsjednik Vlade Crne Gore za ekonomsku poilitiku i finansijski sistem Milutin Simović.

On je održao danas uvodno izlaganje na događaju „Destinacije u usponu 2019 – Crna Gora“, koji se u organizaciji Mreže za razvoj biznisa u jugoistočnoj Evropi (SEEBDN) i kompanije Grimex Consult, u partnerstvu sa austrijskom medijskom kućom „Die Presse“ održao u Beču.

Simović je saopštio veoma dobre pokazatelje o rastu crnogorske ekonomije u protekle tri godine, i činjenicu da je Crna Gora među zemljama Evrope koje ostvaruju najveći rast BDP-a, i među najbrže rastućim ekonomijama Zapadnog Balkana i Jugoistočne Evrope.

On je zahvalio austrijskim kompanijama na brojnom prisustvu na ovom događaju, koje pokazuje inicijalno značajno interesovanje za saradnju sa Crnom Gorom i našim kompanijama i privrednicima.

Austrijske privrednike je informisao da je današnja Crna Gora moderna, demokratska, otvorena, politički stabilna, multikonfesionalna i građanska država, članica NATO, Svjetske trgovinske organizacije, Svjetske banke i svih relevantnih međunarodnih političkih i ekonomskih organizacija, i vjerujemo prva naredna punopravna članica Evropske unije.

Učesnike događaja potpredsjednik Vlade je upoznao sa projektima koje realizujemo u oblasti saobraćajne infrastrukture, koji nas još bolje povezuju sa regionom i ključnim evropskim tržištima i vodeći projektom u toj oblasti – autoputem od Bara do granice sa Srbijom.

“Postavljanjem energetskog podmorskog kabla do Italije i izgradnjom novih energetskih izvora postajemo energetski hub u Jugoistočnoj Evropi”, istakao je Simović.

Potpredsjednik je pozvao austrijske uvoznike i kompanije u oblasti trgovine hranom da obrate pažnju na crnogorske organske proizvode i uspostave saradnju sa našim proizvođačima i prodavcima, obrazlažući to činjenicom da su proizvodi iz Crne Gore visoko kvalitetni i sasvim sigurno će naći svoje mjesto na austrijskom tržištu.

Govoreći o strateškim ciljevima Crne Gore, Simović je kazao da je punopravno članstvo u EU naredni državni cilj koji želimo ostvariti.

“Vjerujemo da ćemo biti prva naredna članica tog najnaprednijeg kluba razvijenih država. Crna Gora je otvorena zemlja, spremna za saradnju sa svim zemljama svijeta, posebno kada su u pitanju projekti koji imaju ekonomku opravdanost i donose korist našim građanima”, istakao je Simović.

On je pozvao austrijske kompanije da nakon ovog događaja posjete Crnu Goru uvjere se da ono što su danas upoznati nije promotivna, marketinška priča bez pokrića, već stvarnost koju moraju iskoristiti u cilju pokretanja i širenja biznisa na Zapadnom Balkanu, a preko Crne Gore.

Na događaju su uz učešće privredne delegacije Crne Gore, predvođene predsjednikom Privredne komore Crne Gore Vlastimirom Golubovićem prezentovane privredne mogućnosti, resursi i investicioni projekti i potencijali Crne Gore.

“Bila je to, nakon nekoliko poslovnih foruma održanih u prethodnom periodu, dobra prilika za ostvarivanje neposrednijih kontakata austrijskih investitora i crnogorskih kompanija”, navode iz Vlade.

Učestvovao je i naš proslavljeni fudbaler i predsjednik Fudbalskog saveza Crne Gore Dejan Savićević, koji je dio svoje slavne karijere proveo u Austriji.