Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

EKSPERTSKA MISIJA EU OD DANAS U CRNOJ GORI

14.05.2019
image

U Crnoj Gori od danas do petka boraviće ekspertska misija Evropske unije na temu prevencije i borbe protiv krijumčarenja i nedozvoljene trgovine cigaretama, saopšteno je iz Generalnog sekretarijata Vlade.

Cilj boravka Ekspertske misije je procjena trenutnog stanja i sagledavanja napretka u oblasti prevencije i borbe protiv krijumčarenja cigareta i nedozvoljene trgovine cigaretama iz perspektive pregovora o pristupanju Crne Gore s EU u poglavljima 24 – Pravda, sloboda i bezbjednost i 29 – Carinska unija.

,,Nezavisni eksperti će analizirati konkretne slučajeve sprječavanja krijumčarenja cigareta od strane crnogorskih carinskih organa i krivične postupke pokrenute u ovoj oblasti”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da će eksperti razgovarati sa predstavnicima organa nadležnih za sprječavanje krijumčarenja cigareta iz Uprave carina, policije, tužilaštva, Tržišne inspekcije, a biće organizovana i posjeta Luci Bar i slobodnoj trgovačkoj zoni.

Ocjenjuje se da će susret nezavisnih eksperata sa predstavnicima relevantnih institucija biti prilika i za sagledavanje stepena realizacije preporuka sa posljednje misije na temu krijumčarenja cigareta koja je održana 2014. godine.

Misiju će predvoditi ekspert iz Kancelarije za borbu protiv prevara Evropske komisije i nezavisna ekspertkinja iz Italije.