Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

EPCG: U REMONT HE PIVA ULOŽENO 10 MILIONA EURA

02.08.2020
image

Elektroprivreda Crne Gore privodi kraju kapitalni remont i revitalizaciju još jednog agregata Hidroelektrane "Piva" kojoj će se produžiti radni vijek za još četrdesetak godina i obezbijediti visoka pogonska spremnost i pouzdanost u funkcionisanju.

"Investicioni ciklus za našu najveću elektranu vrijedan je blizu 17 miliona eura i kontinuirano se, između ostalog, radi na revitalizaciji opreme i postrojenja. Do sada je uloženo oko 10 miliona eura", istakli su u EPCG.

Revitalizacija generatora A1 završena je 2017. godine, a nakon kapitalnog remonta i revitalizacije, do kraja jula u rad će biti pušteni i drugi generator. Vrijednost te investicije je više od dva miliona eura.

Direktor HE "Piva" Dragomir Blagojević kazao je da su izvršeni zahtjevni i složeni radovi na generatoru i radovi na turbinskoj opremi.

"Cilj nam je da se realizacijom projekata produži radni vijek elektrane za još četrdesetak godina i da obezbijedimo visoku pogonsku spremnost i pouzdanost u funkcionisanju ovog, za crnogorski elektro-energetski sistem, izuzetno važnog objekta, u dužem periodu", istakao je Blagojević.

EPCG je sa izvođačem, JV Litostroj Power iz Slovenije i ABB iz Italije zaključila Ugovor u vrijednosti od preko 10 miliona eura za rekonstrukciju hidromašinske i elektro opreme agregata i postrojenja sopstvene potrošnje.

Vođa projekta rekonstrukcije i modernizacije HE Piva Boško Božović rekao je da je ugrađena oprema nove generacije na sistemu za sopstvenu potrošnju hidroelektrane, zamjena turbinske regulacije na agregatu A2 i novi sistem upravljanja agregatom.

"Ovom investicijom postižemo veću bezbjednost rada elektrane, automatizacija upravljanja postrojenjima i elektranom u cjelini, osposobljavanje elektrane za moguće daljinsko vođenje, te pružanje pomoćnih i sistemskih usluga za elektro energetski sistem Crne Gore", navodi Božović.

U okviru aktivnosti za 2021. godinu planiran je remont posljedenjeg trećeg generatora, a poziv za javnu nabavku je raspisan.

Podsjećamo da je HE "Piva“ jedna od najvećih betonskih lučnih brana u svijetu, a u pogonu je od 1976. godine.

"Rekordnu proizvodnju od 1.286 GWh ostvarila je 2010. godine. Dobrim radom HE „Piva" je potvrdila da je veoma važna ne samo za Elektroprivredu, nego i opštinu i državu u cjelini, zbog čega menadmet EPCG nastavlja da ulaže u njeno održavanje i revitalizaciju", napominju u EPCG.

 

Izvor: PR centar