Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

ERAKOVIĆ: IZLIJEČEN PRVI PACIJENT, VELIKI USPJEH CG ZDRAVSTVA

03.04.2020
image

Direktor KC Jevto Eraković saopštio je da je otpušten prvi pacijent izliječen od koronavirusa.

''U jednom trenu je bio i životno ugrožen i za respirator, ali savremenim tretmanom dobili smo rezultat kakav svi volimo da dobijemo'', kazao je on.

Iz Bara je, rođen je 1974. godine. 

''Imamo 21 pacijenta u ovom trenu u KCCG. 16 na infektinoj i 5 na intenzivnoj. Svi koji su na infektivnoj su stabilnog stanja. Pacijenti u internoj klinici - 2 na respiratoru životno ugroženi. Nažalost imamo i najmlađeg pacijenta - star tri godine iz Bijelog Polja'', kazao je on.

''Njegovo opšte stanje je odlično i ako se ovako nastavi brzo ćemo ga poslati na kućno liječenje'', dodao je Eraković.

''Dobre vijesti ne smiju biti povod za opuštanje u narednom periodu zato vas molim da se pridržavamo preporuka jer drugačije nećemo moći'', poručio je direktor KC.

''Ukoliko danas u CG imamo 70 pozitivnih građana koji u prosjeku ostvare oko 90 kontakata, uticaće da u roku od maksimum 14 dana imamo 6 do 6,5 hiljada novozaraženih. 150 bi dakle fatalno završilo a 300 na respiratoru. Mislim da vam ove brojke govore koliko moramo biti oprezni i koliko 70 ljudi može da napravi haos. Nadam se da će vam preporuke kroz ove brojke biti ilustrativne'', kazao je Eraković.

''Naš zdravstveni sistem je spreman a to pokazuju i rezultati koje prezentujemo. Upustićemo se u bilo kakve izazove koji uslijede ali i nama i vama je u interesu da ti izazovi budu što manji'', poručio je Eraković.

Medicinska direktorica KCCG Marina Ratković kazala je da su podijelili pacijente na tri kategorije: lakše koji dobijaju prvi stepen terapije, teži koji dobijaju sličnu terapiju i teški koji su predviđeni za posebnu terapiju, tu su i pacijenti koji zahtijevaju respirator.

''Kod nijednog pacijenta nismo uključili biološku terapiju koja se daje u slučaju citokinske oluje. Ne dobija svaki pacijent jednaku terapiju. Sve zavisi od stanja u kojem se nalazi. Kako mi sprovodimo protokol u KC tako ga sprovode svi kovid centri u CG. Imamo profesionalce i u Baru i Beranama. Pratimo pojedinačno stanje i u svakom trenu znamo u kojem se stanju nalaze. Naši pacijenti su kontinuirano praćeni od tima ljekara. Raduje nas što je naš pacijent 74 godište iz Bara ide kući izliječen u samoizolaciju, sa puno emocija'', kazala je Ratković.

 Na konferenciji je navedeno da je zdravstveno stanje pacijenta iz Nikšića koji je bio pred respiratorom mnogo bolje.

''To je nedopustivo i Vlada CG je saopštila jasan stav po tom pitanju da se mora otkriti kako je to došlo u javnost. Svi građani moraju da znaju da ova bolest ne poznaje granice i ne štedi nikoga. Svaka stigmatizacija je potpuno bezazlena. Svako ko osjeti simptome mora odmah da dođe i testira se kako bi pomogao sebi i drugima'', kazao je Eraković komentarišući objavljivanje spiska zaraženih koronavirusom.

Eraković je kazao da raspolažemo sa 106 respiratora, te da su dva pacijenta na respiratorima.

Kada je u pitanju eventualna izolacija naselja na Vrelima ribničkim Eraković je kazao da NKT odluke donosi iz minuta u minut. Sjetićete se kako smo brzo i efikasno djelovali kada je u pitanju bila opština Tuzi. Čekamo instrukcije IJZ. Sve odluke koje se donose donose se na inicijativu struke i zavisno od rezultata biće donijete prave odluke'', kazao je Eraković.