Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

ERAKOVIĆ: NAJUGROŽENIJI NIKŠIĆ I BERANE

14.09.2020
image

Najnovije podatke o epidemiološkoj situaciji u Crnoj Gori, na konferenciji za medije NKT-a, saopštili su pomoćnik direktora Institura za javno zdravlje Senad Begić i direktor Klničkog centra Jevto Eraković.

Eraković je kazao da je 171 pacijent hospitalizovan.

"32 pacijenta su u Kliničkom centru, u Klinici za infektivne bolesti 16, Internoj 15 pacijeta, od čega je četvoro životno ugroženo i u Institutu za bolesti djece jedno dijete koje je u pratnji majke. U barskoj bolnici je18 pacijenata na liječenju, četiri su na intenzivnoj njezi. U Beranama je 35 pacijenata, tri sa težom kliničkom slikom, u nikšićkoj bolnic 46, četiri sa teškom kliničkom slikom, u specijalnoj bolnici Brezovik 11 pacijenata, u bolnici Kodra tri, u pljevaljskoj bolnici 16, u Biejlom Polju 10 pacijenata", rekao je Eraković.

Kapaciteti u bolnicama u Crnoj Gori su 546 kovid kreveta, ali taj broj može da bude znatno veći ukoliko bude potrebe, saopštio je direktor Kliničkog.

Eraković je građanim poručio da poštuju mjere.

Senad Begić je kazao da imaju više od 1300 uzoraka koji čekaju analizu.

"To nam se dogodilo i u julu, kada smo ih slali u inostranstvo" rekao je Begić i poruičio da svi koji čekaju rezultat analize treba da ostanu kod kuće. Navodi da je prosjek čekanja testa tri dana.

Kazao je da svaka država procjenjuje kada treba da pooštri mjere, navodeći da Institut prati situaciju.

"Postoje dobre stvari koje su vidljive, a to je da masovnih okupljanja više nema. Ali loše je to što se ljudi dovoljno ne pridržavanju mjera", rekao je Begić i dodao da će ključ biti preopterećenost zdravstvenog sistema.

Njugroženiji su Nikšić i Berane, kazao je Eraković.

"Dio bolnice koja je u Bijelom Polju će preuzeti dio pacijenata koji su u bolnici koja je u Beranama. Tako ćemo rasteretiti kolege", rekao je Eraković, novodeći da će i bolnicu u Nikšiću rasteretiti blonica Brezovik.5

U narednh 4 do 5 dana možemo očekivati direktne posljedice prethodnih masovih okupljanja kazao je Begić.

"Tako da, od tada, do početka školske godine imamo deset dana. Moramo đeci da obezbijedimo bezbjedne uslove za polazak u školu. Nadam se da mi to možemo da uradimo. Đeca su prioritet. Imamo šansu ako poštujemo mjere", kazao je Begić.

Odgovarajući na pitanje da li je NKT odgovorno za trenutnu situaciju, Eraković je rekao da odluke NKT-a ni u jednom trenutku nijesu bile problem, već njihovo nepoštovanje.

"Odgovornost je dominantno na onima koji ne poštuju mjere, ili na onima koji ih na pravi način ne kontrolišu. Odluke su donesene u pravo vrijeme i na pravi način", kazao direktor Kliničkog centra.