Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

ERAKOVIĆ: ZDRAVSTVENI SISTEM SPREMAN, MORAMO POŠTOVATI MJERE

01.07.2020
image

Direktor Kliničkog centra Jevto Eraković danas je na koferenciji za medije kazao da je u Crnoj Gori trenutno na liječenju 39 pacijenata.

“U KCCG 14, od toga dva pacijenta životno ugrožena, u Baru sedam i svi su stabilni, u Beranama 18 pacijenata, od toga je dvoje životno ugroženo. Podaci treba da iuzazovu posebnu pažnju svih grašana Crne Gore. U odnosu na isti dan u proteklom talasu epidemije imamo mnogo više zaraženih pacijenata i prenos je mnogo brži. Svwe mjere koje smo do sadea donijeli su donesene na pravi način i u pravo vrijeme. Neželim u crnoj Gori slike kakve nam dolaze iz nekih drugih država”, jasan je Eraković.

On je kazao da je zdravstveni sistem spreman.

“Borba protiv kovida se vodi od strane svakog pojedinca u Crnoj Gori, to je presudno. Svima poručujem da budete odgovorni i da poštujete mjere. Tako ćemo lakše prebroditi krizu. Zdravstveni sistem je spreman”, istakao je Eraković.

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša upozorio je da se mjere u borbi protiv koronavirusa mioraju da se poštuju.

"Ovo širenje infekcije smo očekivali. Spremno ga dočekujemo. U odnosu na prošli put kada smo imali restriktivne mjere sada idemo sa drugačijim sistemom u drugačijim uslovima. Sada više nego prošli put trebamo organizovani odgovor zajednice - da svi budemo odgovorni i poštujemo mjere. One su napravljene da mogu da se izvedu, potrebno je da se takve uspostave i kao takve treba da nam daju odgovor. Odgovor će biti dobar ako svi adekvatno odgovorimo", rekao je Mugoša.

Ponovio je da mjere podrazumijevaju samodisciplinu, odgovornost i ponašanje u skladu sa preporukama.

"Preporuke su veoma jednostave. One se i inače trebaju primjenjivati u životu i nisu ništa novo - da vodimo računa o higijeni, održavamo distancu i nosimo maske", ističe Mugoša i dodaje:

"Oni koji su u samoizolaciji traži se da je bezuslovno poštuju. Mi ćemo pojačati mjere i one će sigurno dovesti do toga da se smanji mogućnost prenosa infekcije. Organizovani odgovor zajednice znači da smo svi na istom zadatku - i mi i mediji i svaka organizacija i pojedinac".

On je kazao da se infekcija ponovo dešava.

"Kako se ne bi proširila, moramo sada mi poštovati pravila. Vidjeli ste da otvaramo granice u skladu sa pravilima EU. Pojedine zemlje Evrope se za nas nijesu otvorile jer imaju pravo da same procjenjuju situaciju, isto tako radimo i mi, u skladu za rizicima predlažemo i preduzimamo određene mjere. Pitali su me zašto ne Bosna, Srbija, Kosovo... To je vezano za broj ljudi koji dolaze, otvorili smo granice za Španiju jer smo procijenili da iz Španije neće doći veliki broj turista i neće nas ugroziti, za razliku od zemalja regiona", kazao je on i još jednom apelovao na sve građane da poštuju jednostavne preporuke.

"U jednom momentu nijesmo poštovali mjere i zato sada plaćamo ceh, molim vas poštujte preporuke", kazao je Mugoša.

Upitan zašto ističu da su stradali pacijenti preminuli od IMPORTOVANOG virusa, Mugoša je kazao:

"Zato što je virus unešen u zemlju koja je bila čista, koja 42 dana nije imala infekcije, onda dođe do širenja na svadbi gdje je bilo desetine ljudi, u porodicama, inficiraju se vani i onda uđu u Crnu Goru i ostvare na stotine kontakata koji naprave na stotine požara koje mi onda moramo da gasimo. I onda sada imamo lokalnu transmisiju koju moramo da suzbijamo'', objasnio je.

“Činjenica da i korona ima epidemijski tok. Mogućnost da se proglasi epidemija je prisutna, ali epidemijski tok govori da se to ne mora naglašavati”, jasan je direktor IJZ.

Podsjetio je da su ukinuli događaje koji nose veliki epidemiološki rizik.

“Sve što nosi takav rizik smo zabranili kako ne bi došlo do širenja infekcije. Zbog svega što je potencijalna epidemiološka bomba morali smo da preduzmemo ove mjere”, jasan je doktor Mugoša.

Sportska dešavanja neće zabraniti za sada, kazao je Mugoša.